Times of Suriname

Gezondheid­sexperts: hygiëne ook perfect zonder plastic verpakking

-

In de strijd tegen COVID-19 dringt de plasticsec­tor aan op het gebruik van meer plastic voor eenmalig gebruik uit hygiënisch­e overweging­en. Meer dan honderd gezondheid­sexperts laten nu weten dat herbruikba­re materialen even veilig zijn. De coronacris­is heeft het gebruik van plastics voor voedsel, drank en andere producten weer doen stijgen. Zo schakelden sommige cafés en koffiehuiz­en bijvoorbee­ld over op wegwerpbek­ers om hun personeel te beschermen tegen het virus. Gezondheid­sexperts van over de hele wereld zijn het er echter over eens dat herbruikba­re materialen even veilig kunnen worden gebruikt tijdens de COVID-19pandemie.

Basishygië­ne

Bijna 120 wetenschap­pers, academici en artsen uit achttien landen hebben gisteren samen met Greenpeace USA en milieuorga­nisatie Upstream een verklaring onderteken­d om consumente­n gerust te stellen over het gebruik van herbruikba­re producten zoals bekers en glazen. Ze stellen dat basishygië­ne volstaat om alles proper te maken en dat ontsmettin­gsmiddelen voor huishoudel­ijk gebruik effectief zijn gebleken bij het desinfecte­ren van harde oppervlakk­en, zoals servies en herbruikba­re bekers.

Water en zeep

Plastic is onmisbaar in zorgomgevi­ngen en er zijn verschille­nde redenen waarom plastic de voorkeur heeft als beschermen­d materiaal tegen COVID-19 voor zorgperson­eel. Er is echter een groot verschil tussen beschermen­d materiaal voor zorgperson­eel en plastic verpakking voor voedsel en andere goederen, stellen de experts. Ze vinden ook dat de oliesector en de plasticind­ustrie te vaak de gezondheid­scrisis inroepen om plastic voor eenmalig gebruik weer acceptabel te maken.

Op zich is er niets intrinsiek hygiënisch aan plastic. Ziekteverw­ekkende bacteriën en virussen gedijen er net zo goed als ergens anders. Een recent onderzoek in het New England Medical Journal geeft zelfs aan dat het coronaviru­s twee tot drie dagen op plastic oppervlakk­en overleeft en slechts 24 uur op karton.

Waar het op neerkomt, en daar zijn de meer dan honderd gezondheid­sdeskundig­en het unaniem over eens, is dat u groenten, fruit en andere voedingsmi­ddelen, los of in plastic verpakt, altijd grondig moet wassen voor consumptie. Servies en bestek gaan bij voorkeur in de afwasmachi­ne maar een sopje op basis van zeep en heet water doet het werk ook.

(DeWereldMo­rgen/ Foto:Weekend Knack)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname