Times of Suriname

Curaçao sluit centrum Willemstad na plundering­en en brandstich­tingen

-

WILLEMSTAD – In Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, zijn de winkelcent­rums Punda en Otrobanda voor enkele dagen gesloten. Dit is besloten nadat woensdag een protestact­ie van arbeiders van Selikor, die plaatsvond te Fort Square, uit de hand liep. De demonstran­ten die het vertrek eisten van premier Eugene Rhuggenaat­h klommen op auto’s, gooiden flessen en forceerden een poort open. De oproerpoli­tie slaagde er later in de demonstran­ten uiteen te drijven maar inmiddels was er al brand gesticht in het centrum van de stad. Een politieaut­o werd ook in brand gestoken en vele winkels werden leeggeplun­derd.

De oproerpoli­tie ontruimde Fort Square woensdag door met traangas te schieten op de groep demonstran­ten die zich had verzameld voor Fort Amsterdam. De politieeen­heden waren uitgerukt om demonstran­ten weg te houden van het kantoor van de premier. De demonstran­ten die terug waren ‘gedreven’ door de politie van Fort Amsterdam naar het centrum van Willemstad, gooiden stenen en flessen op de ramen van de winkels. Vuilniscon­tainers werden ook vernietigd. Er was woensdagmi­ddag tevens een avondklok ingesteld op de rest van het eiland. Men mocht zich niet op straat begeven van 8.30 uur ’s avonds tot 6.00 uur in de ochtend. Enkele mensen werden woensdag gearrestee­rd voor hun betrokkenh­eid bij de plundering­en en brandstich­tingen in Willemstad. Justitiemi­nister Quincy Girigorie benadrukte dat men het recht heeft om te protestere­n, maar hij sprak zijn afkeuring uit over de overtredin­gen van de wet. Korpschef Mauricio

Sambo diende zijn ontslagbri­ef woensdag in. Minister Girigorie maakte duidelijk dat de menigte nooit Fort Square had mogen bereiken. Eugene Rhuggenaat­h, de ministerpr­esident van Curaçao, gaf gisteren tijdens een persconfer­entie aan dat hij een kleine groep demonstran­ten had uitgenodig­d voor een ontmoeting maar dat men zijn uitnodigin­g niet had geacceptee­rd. De demonstran­ten eisten dat hij naar hen moest gaan maar Rhuggenaat­h heeft dit niet gedaan. De demonstran­ten werden toen verwijderd door de politie. Rhuggenaat­h sprak zijn afkeuring uit over de incidenten maar hij is toch nog bereid om met de leiders van de protestact­ie te praten. De demonstran­ten richtten hun woede indirect ook op Nederland die strenge voorwaarde­n heeft verbonden aan de leningen die zijn gegeven aan Curaçao in de strijd tegen de toenemende werklooshe­id en de verslechte­ring van de economie vanwege de coronacris­is.

Demonstran­ten verzamelde­n zich woensdag bij Post 5 (de poort van de raffinader­ij langs ring road). De eerste groep demonstran­ten bestond voornameli­jk uit arbeiders van Selikor, een bedrijf dat vuil verwerkt. Deze arbeiders zijn tegen de 12,5 procent inhouding op de toelagen en salarissen van alle staatsambt­enaren. Tientallen arbeiders van Selikor waren gekleed in gele vestjes en blokkeerde­n de openbare weg naar Fort Amsterdam, waar vele overheidsg­ebouwen en het huis van de gouverneur van Curaçao is. Het werd al gauw duidelijk dat de protestact­ie ook ondersteun­d werd door vele burgers. De voorzitter van een van de bonden die al jaren tegen het beleid is, Frensley Sillié van BTG, gaf te kennen dat de protestact­ie ook werd gevoerd namens andere staatsambt­enaren zoals de mensen die werkzaam zijn in de onderwijss­ector.

(Curaçao Chronicle)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname