Times of Suriname

“Amnestie en gratie Bouterse niet aan de orde tijdens politiek topoverleg”

-

PARAMARIBO - Voor Ronnie Brunswijk (ABOP) en Chandrikap­ersad Santokhi (VHP), leiders van de nieuwe coalitie, is beschermin­g van huidige politieke ambtsdrage­rs voor misstanden momenteel niet aan de orde. Er is daarover ook niet gesproken met president Desi Bouterse, die momenteel in een andere hoedanighe­id ook verwikkeld is in een strafproce­s voor de decembermo­orden van 1982. Volgens Brunswijk was het verlenen van gratie en eventuele wijziging van de Amnestiewe­t 2012 niet aan de orde. Hij zegt dat de nieuwe regering zich over dit vraagstuk zal buigen, als het op haar bord wordt gelegd.

“Wij zijn niet de rechterlij­ke macht en we kunnen nooit op de stoel van de rechterlij­ke macht gaan zitten”, zegt Brunswijk. Hij onderkent wel dat gratie en amnestie prerogatie­ven van de regering zijn, maar voor nu wenst hij niet vooruit te lopen op zaken. Beschermin­g en straffeloo­sheid zijn volgens hem ook niet door Bouterse aangehaald tijdens de politieke gesprekken om te komen tot een regeringsw­isseling. Dit soort onderwerpe­n is volgens Brunswijk voor nu ook niet relevant. “Het gaat niet zo zijn dat je afspraken gaat maken over dat niemand vervolgd zal worden. We hebben zoveel keer met de president gesproken maar er is nooit een keertje een woord gerept over gratie van straf voor het 8 Decemberst­rafproces. Dat hebben we nooit besproken”, benadrukt de ABOPvoorzi­tter.

Opvallend is dat Bouterse daarover wel melding maakte tijdens zijn laatste vraaggespr­ek met perschef Clifton Limburg. Het staatshoof­d reageerde daarmee op een interview die Santokhi zou hebben afgelegd tegenover de Nederlands­e media met betrekking tot eventuele uitleverin­g van Bouterse voor een verstekver­oordeling. “Het was in schril contrast met wat wij uren hebben besproken”, aldus Bouterse. “U kunt zich voorstelle­n dat juist een van de onderwerpe­n waarover we spraken toen meneer Santhoki met zijn vrienden uit Holland belde, of zij belden met hem, dat een dergelijk interview werd afgelegd”, zegt Bouterse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname