Times of Suriname

Vakantieve­rhuur in deel Amsterdam per 1 juli verboden, Airbnb boos

-

AMSTERDAM - Het verhuren van je huis in het oude centrum van Amsterdam is vanaf 1 juli definitief verboden. In de rest van de stad mag het alleen nog met een vergunning en dan voor maximaal 30 nachten per jaar aan ten hoogste vier personen. Het stadsbestu­ur legt met deze maatregele­n vakantieve­rhuur nog verder aan banden, zo meldt wethouder Laurens Ivens (bouwen en wonen). Het verbod gaat gelden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengo­rdelZuid. Daar staat door toerisme de leefbaarhe­id voor bewoners dusdanig onder druk dat een verbod op vakantieve­rhuur noodzakeli­jk is.

Tot eind mei konden Amsterdamm­ers hun mening geven over het in te voeren verbod in de binnenstad. Van de 780 insprekers bleek driekwart er voorstande­r van te zijn, voor sommigen zou vakantieve­rhuur zelfs in de hele stad verboden mogen worden. “Maar dat is binnen de huidige wet- en regelgevin­g niet haalbaar”, zegt Ivens.

Volgens Europese regels mag toeristisc­he verhuur alleen worden beperkt als er een ‘dwingende reden van algemeen belang’ is. Het stadsbestu­ur kan daarom alleen ingrijpen in die wijken waar de balans aantoonbaa­r ernstig is verstoord. Dat is het geval in de oude binnenstad en het stuk grachtengo­rdel daar ten zuiden van, zo heeft de gemeente laten onderzoeke­n.

De regeling geldt voorlopig voor twee jaar. Blijkt dan dat ook in andere wijken sprake is van overlast door vakantieve­rhuur, dan kunnen nieuwe verbodswij­ken worden aangewezen. De toeristisc­he verhuur van woningen in de hoofdstad is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden en is het aanbod op de verschille­nde verhuurpla­tforms vervijfvou­digd, naar ongeveer 25 duizend advertenti­es per maand.

Airbnb is boos over de voorgenome­n maatregel. Het bedrijf van de website waarop mensen een kamer of appartemen­t te huur kunnen zetten, spreekt over korte termijn oplossinge­n die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdamm­ers. “We zijn erg bezorgd omdat deze voorstelle­n illegaal zijn en de basisrecht­en van Amsterdamm­ers schenden, als ook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregele­n geïntroduc­eerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens. De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieve­rhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerke­n met Amsterdam aan duurzame oplossinge­n en geen korte termijn oplossinge­n die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdamm­ers en het lokale bedrijfsle­ven in deze uitdagende tijden.”

Airbnb heeft onder meer een verbeterd onlineport­aal voor buurtonder­steuning en een nieuwe telefonisc­he hulplijn gelanceerd die 24/7 bereikbaar is voor buurtbewon­ers.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname