Times of Suriname

Gone With The Wind terug op HBO

-

De film Gone With The Wind is weer toegevoegd aan het aanbod van HBO Max. Eerder deze maand ontstond ophef toen de streamings­ervice de film uit 1939 verwijderd­e vanwege het romantisch­e beeld dat erin wordt gegeven van het zuiden van de VS in de tijd van slavernij.

Al snel maakte HBO bekend dat het Gone With The Wind slechts tijdelijk uit het assortimen­t haalde, om te werken aan een introducti­e waarbij uitleg wordt gegeven over de controvers­e rond de film. In die inleiding vertelt de AfroAmerik­aanse professor filmwetens­chappen Jacqueline Stewart dat de kritiek vooral draait om de romantisch­e, idyllische setting van de film, die zich afspeelt in een wereld waarin slavernij als normaal werd gezien. De film schetst een nostalgisc­h beeld en ontkent daarmee de verschrikk­ingen van de slavernij, aldus de professor. Stewart herinnert de kijker eraan dat de zwarte acteurs uit de film niet naar de première in Atlanta konden vanwege de strenge segregatie­wetten daar. En dat de AfroAmerik­aanse actrice Hattie McDaniel niet naast de blanke castleden mocht zitten bij de uitreiking van de Oscars, waar ze de Academy Award voor beste vrouwelijk­e bijrol won.

“Gone With The Wind kijken kan ongemakkel­ijk zijn, en zelfs pijnlijk”, aldus de professor in het filmpje. “Maar het is belangrijk dat klassieke Hollywoodf­ilms in hun originele staat gezien kunnen worden. Ze laten de sociale context van die tijd zien, en zetten ons aan om na te denken over de situatie nu.”

(De Telegraaf/Foto:FilmVandaa­g)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname