Times of Suriname

Vorig jaar bij 14.500 incidenten van politiegew­eld Nieuw registrati­esysteem

-

APELDOORN - Nederlands­e agenten hebben vorig jaar bij 14.507 incidenten geweld gebruikt, meldt de politie maandag. Dankzij een nieuwe wijze van registrere­n is duidelijk geworden dat bij deze incidenten in totaal 27.574 geweldsmid­delen zijn ingezet.

Alle eenheiden van de politie registrere­n sinds 1 januari 2019 op dezelfde manier alle gebruikte geweldsmid­delen. Voorheen werd alleen het zwaarste geweldsmid­del dat werd ingezet genoteerd. “Dit stelt ons in staat beter te beoordelen hoe de geweldsinz­et is gegaan, of het goed is gegaan en of we het een volgende keer opnieuw zo zouden doen”, zegt portefeuil­lehouder geweld Frank Paauw. “Zo blijven wij leren van onze geweldsinz­etten.

Uit de registrati­es van vorig jaar blijkt dat bij 59 procent van de gevallen fysiek geweld werd gebruikt. Denk hierbij bijvoorbee­ld aan duwen en slaan. Met 11 procent staat op de tweede plek ‘anders’, waarmee wordt verwezen naar middelen die niet tot de standaardu­itrusting behoren en het dreigen met geweld.

Daarna volgt met 8 procent het gebruik van vuurwapens, bijvoorbee­ld door ermee te richten op een persoon of daadwerkel­ijk te schieten. De uitschuifb­are wapenstok (6 procent) en pepperspra­y (5 procent) maken de top vijf compleet.

Sinds begin vorig jaar hebben alle elf politieeen­heden een Commissie Geweldsaan­wending. Deze commissie beoordeelt het gebruikte geweld als een vuurwapen is ingezet om mee te richten of te schieten in het geval dat er meer dan licht letsel is ontstaan of als de hulpoffici­er van justitie het noodzakeli­jk acht.

De politie meldt dat in 2019 bijna 1.800 gevallen zijn getoetst. In 88 procent gevallen was volgens de commissie sprake van profession­eel handelen. Bij de 159 situaties waar dat niet geval was, ging het vaak (82 procent) om tekortkomi­ngen in het vakmanscha­p. Er moeten nog vijftig dossiers worden beoordeeld.

(Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname