Times of Suriname

Iraanse media: arrestatie­bevel tegen Donald Trump

-

IRAN Iran heeft een officieel arrestatie­bevel uitgevaard­igd tegen de Amerikaans­e president Donald Trump. Dat meldt het Iraanse persbureau Fars News Agency. De Verenigde Staten hebben er inmiddels op gereageerd. Trump wordt verdacht van verantwoor­delijkheid bij de moordaansl­ag op generaal Qassem Soleimani, die werd uitgeschak­eld op een moment dat de spanningen tussen beide landen hoog opliepen. Ook Interpol wordt ingeschake­ld. Iran zou Trump willen vervolgen zodra zijn termijn als president afloopt. Vijfendert­ig andere politici en kopstukken ‘uit de Verenigde Staten en andere landen’ staan ook op de lijst.

“36 mensen die betrokken waren bij de moord van Soleimani, inclusief de politici en militaire leiders van de VS en andere overheden, zijn geïdentifi­ceerd. Tegen hen is een arrestatie­bevel uitgevaard­igd. Ook zijn red alerts aangevraag­d bij Interpol”, aldus hoofdaankl­ager in Teheran Ali Alqasi Mehr.

Soleimani was een topfiguur in Iran. Hij was commandant van de al-Qudseenhei­d, de buitenland­se tak van de gevreesde Iraanse Revolution­aire Garde, en daarmee de belangrijk­ste militairee­n inlichting­enofficier. Ook was hij persoonlij­k bevriend met ayatollah Ali Khamenei. De VS houdt hem verantwoor­delijk voor talloze dodelijke aanslagen. De Iran-gezant van de VS noemde het uitvaardig­en van de arrestatie­bevelen een politieke stunt. “Dit is politiek gemotiveer­d. Dit heeft niets te maken met de nationale veiligheid, internatio­nale vrede of het bevorderen van stabilitei­t”, zei Brian Hook. “Dit is een propaganda­stunt die door niemand serieus zal worden genomen.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname