Times of Suriname

Kindermisb­ruikzaak Duitsland steeds groter, nu 30.000 verdachten in beeld

-

DUITSLAND De autoriteit­en in de Duitse deelstaat NoordrijnW­estfalen hebben in een onderzoek naar kindermisb­ruik meer dan 30 duizend nieuwe verdachten in beeld. Die zouden onderdeel zijn van een grootschal­ig pedofielen­netwerk. Het onderzoek draait om de verspreidi­ng en het bezit van kinderporn­o, maar ook om ernstige kindermish­andeling.

Het netwerk zou internatio­naal zijn en zich vooral richten op minderjari­ge slachtoffe­rs in Duitstalig­e landen. Sommige verdachten zouden hun eigen kinderen misbruikt hebben en de beelden daarvan online hebben uitgewisse­ld met anderen. Ook spraken de verdachten elkaar op internetfo­ra en via berichtend­iensten over het misbruik. Zo zouden ze elkaar tips gegeven hebben over het toedienen van kalmerings­middelen aan kinderen. Peter Biesenbach, minister van Justitie in het aan Nederland grenzende NoordrijnW­estfalen, spreekt van een ‘moeras’ en bekende dat hij er ‘ziek’ van was geworden. “Ik heb de omvang van het kindermisb­ruik online onderschat. Dit is een nieuwe dimensie van deze vorm van misdaad.”

De leden in het netwerk spoorden elkaar aan om slachtoffe­rs te misbruiken. “Degenen die aarzelden werden door anderen aangemoedi­gd om hun intenties in de praktijk te brengen”, zegt Biesenbach. In de chats werden ook afspraken gemaakt om met meerdere daders één kind te misbruiken. De zaak kwam in oktober 2019 voor het eerst aan het licht. Er werd toen huiszoekin­g gedaan bij een hoofdverda­chte in Bergisch Gladbach, bij Keulen. Sindsdien analyseren onderzoeke­rs enorme hoeveelhed­en online data. Het onderzoek strekt zich uit tot alle zestien Duitse deelstaten. Volgens de autoriteit­en zijn er nu 72 verdachten geïdentifi­ceerd, tien van hen zitten in hechtenis.

Tot dusver zijn ook 44 kinderen geïdentifi­ceerd en weggehaald uit de omgeving van verdachten. Onder hen was een baby van drie maanden oud. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname