Times of Suriname

Dodental bij Ethiopisch­e protesten na moord op zanger naar 166

-

ETHIOPIЁ Het aantal doden bij protesten in Ethiopië na de moord op een populaire zanger is gestegen van aanvankeli­jk 80 naar 166, zei een hoge regionale veiligheid­sfunctiona­ris gisteren. De protesten volgden op de moord op muzikant Haacaaluu Hundeessa en verspreidd­en zich van Addis Abeba naar de omliggende regio Oromia. Jibril Mohammed, hoofd van het Veiligheid­s en Vredesbure­au van Oromia, zei dat alle 166 zijn omgekomen in de regio Oromia, waar de protesten het hevigst waren.

Hij zei dat het aantal doden nog kan stijgen vanwege de vele gewonden die in ziekenhuiz­en liggen. Ongeveer 155 van de slachtoffe­rs zijn burgers, terwijl 11 van hen beveiliger­s waren, voegde hij toe.

De moord op Hundeessa heeft de etnische verhouding­en in Ethiopië op scherp gezet. Hundeessa behoorde tot het Oromovolk, de omvangrijk­ste etnische groep van het land die tot voor kort van de macht was uitgeslote­n. Gefrustree­rde Oromojonge­ren zien de moord op de zanger als een aanval op hun bevolkings­groep.

Haacaaluu Hundeessa kreeg bekendheid als protestzan­ger en politiek gevangene in de golf van protesten tegen de vorige regering.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname