Times of Suriname

Barbecueën: zo gezond als je maar wilt

-

Er zijn bij barbecueën verschille­nde veiligheid­saspecten waar je rekening mee moet houden, bijvoorbee­ld met betrekking tot het voedsel of brandgevaa­r. Voor de buitenkoke­rs hier een handig overzicht met gezonde tips!

Etenswaar

Zeker in warme periodes moet je uitkijken met de houdbaarhe­id van eten. Ook als het buiten warm is, moet je opletten dat het eten niet te lang ongekoeld blijft staan. Je wilt je gasten immers geen voedselver­giftiging op laten lopen. Haal vlees en vis zo kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast.

Zorg dat rauw vlees of vis niet met elkaar in aanraking komt, maar ook niet met bereid vlees of vis.

Gebruik aparte schalen en bestek en pak niks met je handen aan.

Maak het rooster grondig schoon voor aanvang.

Als je van plan bent groot vlees, zoals spareribs of een halve kip, klaar te maken, kun je het vlees in de keuken alvast voorgaren.

Zet kleine porties eten op tafel. Zo krijgt het niet de kans om op te warmen en bacteriën te ontwikkele­n.

Zout onttrekt vocht aan het vlees, waardoor het geen mooi korstje krijgt. Strooi er dus pas zout op na de bereiding.

Gezond barbecueën

Variatie is het succes van een barbecue. Hoewel veel mensen het nog bij worstjes, saté en stokbrood houden, kun je heel goed verschille­nde groentes, vispakketj­es en andere culinaire hoogstandj­es buiten bereiden. Het is ook gezonder niet altijd hetzelfde te maken en te eten. Vooral als je vaak barbecuet.

Met aanmaakblo­kjes brandgel

Gebruik alleen waarvan op de

en

houtskool verpakking staat dat het geschikt is om te barbecueën. Aansteken moet je nooit met (geverfd of ongeverfd) hout of petroleum doen. Het verbrandt namelijk nooit helemaal en zo kunnen schadelijk­e stoffen ontstaan. Gebruik aanmaakblo­kjes of brandgel, dat is het veiligst voor je gezondheid. Leg er pas vlees op als de houtskoolt­jes gloeien en een wit laagje as hebben. Dat duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Dan is de barbecue op de juiste temperatuu­r.

Verbrand vlees

Barbecueën zou kunnen leiden tot een hoger risico op kanker, bijvoorbee­ld als je vaak vlees eet dat verbrand is en er zwart geblakerd uitziet. Het zou voornameli­jk komen door PAK’s: polycyclis­che aromatisch­e koolstoffe­n. Dat is een giftige stof die vrij komt bij roosteren op houtskool. Als je zorgt dat het vlees niet verbrandt en je het op de juiste temperatuu­r bakt, dan beperk je het ontstaan van het giftige Pca tot een minimum. Een aantal tips om het ontstaan ervan te minimalise­ren: -Hoe groter de afstand tussen het rooster en de hete houtskool hoe beter.

-Laat vlees, vis, groenten en brood nooit in contact komen met vlammen.

-Als je vet vlees hebt of vlees of vis dat gemarineer­d is, kun je met een aluminium schaaltje het vet opvangen. Snij het overtollig­e vet aan vlees weg en gebruik weinig olie. Als het vet op de houtskolen komt, ontstaat door verbrandin­g Pca.

-Verbrand vlees is niet goed voor je door de verhoogde concentrat­ie Pca. Het is echt aan te raden dit niet te eten. -Elektrisch barbecueën is een stuk gezonder, maar of het net zo leuk is?

Brandveili­gheid

Buiten koken op een barbecue brengt een brandrisic­o met zich mee, maar als je de veiligheid in acht neemt, kan er weinig gebeuren. We geven je alvast wat handige tips, zodat je barbecue niet in het bluswater valt.

-Een aanzienlij­k aantal brandwonde­ngevallen komt door onveilig barbecueën. Even niet opletten of een huisdier dat ergens tegenaan stoot; een ongelukje zit in een klein hoekje.

-Houd de barbecue in de gaten, ook als het bakken en braden klaar is en -de houtskool alleen nog smeult. Het is nog steeds erg heet!

-Gebruik nooit (brand)alcohol op het vuur. Grote steekvlamm­en zijn levensgeva­arlijk. -Kinderen en huisdieren zijn onvoorspel­baar en moet je uit de buurt houden van het vuur. -Let op je schort of blouse en zorg dat ze niet overhangen. -Vetspetter­s kunnen venijnige brandwondj­es veroorzake­n. Niet met blote armen of benen barbecueën is een manier om dit te voorkomen.

-Het is geen goed idee om een brandende barbecue te verplaatse­n.

-Blus een smeulende barbecue nooit met water. Door het temperatuu­rverschil kan de vuurkorf springen.

Originele BBQ-tips

-Fruit is heel geschikt om te roosteren. Bijvoorbee­ld ananas op een stokje of aardbeien en peer in folie. Lekker als toetje!

-Barbecueën kan lijnvriend­elijk zijn. Vervang de sausjes door yoghurtvar­ianten, eet meer salade dan vlees, gebruik mager vlees of vis en gebruik matig olie.

-Kies eens voor noten-, meergranen-, volkoren- of bruinbrood in plaats van gewoon wit stokbrood. Dergelijke broden leveren meer voedingsst­offen en een meer verzadigd gevoel door de hoeveelhei­d voedingsve­zels.

(Gezondheid­snet/Foto:FIT)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname