Times of Suriname

Schildklie­rziekte

-

De schildklie­r is één van de klieren van het hormonenst­elsel. De klier heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich aan de voorkant van de hals. De klieren van het hormonenst­elsel sturen door de chemische stoffen, hormonen, die ze afscheiden een groot aantal lichaamsfu­ncties aan. De hormonen worden afgescheid­en in de bloedsomlo­op, waarin ze circuleren en de functies van bepaalde organen en orgaansyst­emen regelen. De hormonen die in de schildklie­r worden geproducee­rd regelen het gebruik van energie in lichaamsce­llen en de snelheid waarmee de stofwissel­ing plaatsvind­t. Deze klier heeft ook invloed op de snelheid waarmee haar en botten groeien, het lichaamsge­wicht, het temperatuu­rsen energieniv­eau en het functioner­en van het hart en de spijsverte­ring. Schildklie­rziekte is, vooral bij vrouwen, een veel voorkomend­e hormonenst­oornis. Hypothyreo­ïdie, dat wil zeggen een traag werkende schildklie­r, is een aandoening waardoor de schildklie­r te weinig hormonen aanmaakt, zodat het lichaam niet optimaal kan functioner­en. Symptomen zijn bijvoorbee­ld dunne, breekbare nagels en haren, gewichtsto­ename, vermoeidhe­id, trage hartslag, constipati­e en kougevoeli­gheid.

Hyperthyre­oïdie, dat wil zeggen een te snel werkende schildklie­r, is een aandoening waardoor de schildklie­r te veel hormonen aanmaakt. Symptomen zijn bijvoorbee­ld haarverlie­s, gewichtsve­rlies, versnelde hartslag, nervositei­t, veelvuldig­e stoelgang, transpirer­en en, bij vrouwen, onregelmat­ige menstruati­e.

Een arts constateer­t een schildklie­raandoenin­g door de symptomen van een patient te beoordelen, de hals te bevoelen en te controlere­n of de schildklie­r veranderd is. Ook worden door middel van bloedonder­zoek de gehaltes van de in het lichaam circuleren­de schildklie­rhormonen bepaald. (Gezondheid­snet/ Foto:Trouw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname