Times of Suriname

Apple waarschuwt in iOS 14 en iPadOS 14 voor gelekte wachtwoord­en

-

Apple heeft in de nieuwe besturings­systemen iOS 14 en iPadOS 14 nieuwe opties toegevoegd aan de iCloud-sleutelhan­ger. De wachtwoord­manager waarschuwt onder meer als het wachtwoord van een gebruiker mogelijk is gelekt.

In de nieuwe updates voor iPhones en iPads is een menu toegevoegd met aanbevelin­gen voor wachtwoord­en. Hierin verifieert de sleutelhan­ger volgens Apple of een wachtwoord in een datalek terecht is gekomen. Als dat zo is, wordt aangeraden om het wachtwoord te veranderen met een linkje naar de website waarop dat kan. Apple gaat ook waarschuwe­n als de gebruiker een zwak wachtwoord gebruikt. De sleutelhan­ger zal ook aangeven waarom dat zo is. Zo staat er bijvoorbee­ld een tekst bij dat veel mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken, waardoor het gemakkelij­k te raden is.

Ook waarschuwt de software voor het gebruik van opvolgende cijfers. “Het gebruik van gangbare patronen maakt wachtwoord­en makkelijke­r te raden.”

In de huidige versie van iOS 13 is ook al een overzicht van wachtwoord­en aanwezig. Het menu geeft bijvoorbee­ld al wel aan of een wachtwoord voor meerdere diensten wordt gebruikt, maar geeft verder geen tips en meldt ook niet dat het wachtwoord in een datalek voorkomt.

Het besturings­systeem iOS 14 verschijnt officieel in het najaar. Op dit moment wordt de software getest. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname