Times of Suriname

Geen tegenkandi­daten voor Santokhi en Brunswijk

-

PARAMARIBO - Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), is officieel kandidaat voor het ambt van President van de Republiek Suriname. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP), is de vicepresid­entskandid­aat.

De ondersteun­ing van minimaal zeven leden van De Nationale Assemblee is nodig om kandidaten voor de hoogste bestuurlij­ke ambten voor te dragen. De lijsten van Santokhi en Brunswijk zijn onderteken­d door 33 leden. Er zijn geen voordracht­en gedaan door de Nationale Democratis­che Partij (NDP). De periode voor de kandidaats­telling is gisteren om 15.00 uur afgesloten.

Ronnie Brunswijk is momenteel voorzitter van De Nationale Assemblee. Hij zegt het liefst in deze functie te willen blijven, maar kiest voor het ambt van Vicepresid­ent van de Republiek Suriname om dicht bij de besluitvor­ming van de regering te kunnen zijn. “Ik zou in het parlement willen blijven. We zijn bezig het land naar grote hoogten te brengen en ik wil erbij zijn wanneer er besluiten worden genomen”, zegt Brunswijk. Hij wil zicht hebben op alle zaken die op de ministerie­s zullen plaatsvind­en. Als vicepresid­ent zal hij ook voorzitter van de Raad van Ministers zijn.

De NDP heeft haar belofte gehouden om geen sta-indeweg te zijn voor wat betreft een goede transitief­ase. Brunswijk is blij hierom. De

NDP heeft noch kandidaten voor het voorzitter­schap van DNA, noch voor het nieuwe 'presidents­koppel' voorgedrag­en. Na de ABOP en VHP was alleen de NDP bij machte om eventueel voordracht­en te doen voor tegenkandi­daten.

De stemming zal maandag onder strenge veiligheid­smaatregel­en plaatsvind­en in DNA. Nog dezelfde week hoopt het nieuwe kabinet aan de slag te gaan middels de officiële overdracht van de ambtsketen door president Desi Bouterse. Dit zal geschieden, als de vereiste 34 stemmen worden gehaald.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname