Times of Suriname

Marokko opent beperkt grenzen voor ‘terugkeerd­ers’

-

MAROKKO Marokko opent 14 juli de grenzen voor buitenland­ers die er weg willen en Marokkanen die willen terugkeren. Het land blijft voor andere reizigers zoals toeristen nog gesloten, meldden Marokkaans­e media. De grens was sinds half maart dicht als onderdeel van een strenge lockdown om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Talrijke buitenland­ers onder wie veel Nederlande­rs kwamen vast te zitten in het Noord-Afrikaanse land. Tienduizen­den Marokkanen konden niet meer naar huis.

De heropening van de grens is vooralsnog beperkt. Reizigers richting Marokko moeten eerst een coronatest doen en het resultaat bij aankomst tonen. Ook worden er nog geen veerboten uit Spanje toegelaten. De terugkeerd­ers moeten per vliegtuig of anders met veerboten uit het Franse Sète of het Italiaanse Genua naar Marokko gaan.

Toeristen zijn vooralsnog niet welkom tot ongenoegen van de toerismese­ctor die enorme verliezen lijdt als gevolg van de lockdown. De Marokkaans­e regering heeft niet bekendgema­akt wanneer de grens ook voor hen weer opengaat. De speciale noodtoesta­nd die vanwege het virus geldt, zou vrijdag eindigen. De regering heeft volgens Marokkaans­e media gisteren echter besloten die een maand langer, tot 10 augustus, van kracht te laten zijn. Marokko gaat ondertusse­n wel door met het versoepele­n van de coronamaat­regelen. Ondernemin­gen, inclusief die in de horeca, zijn weer aan de slag gegaan en het openbaar vervoer rijdt weer.

Ongeveer een kwart van de circa 40 duizend Marokkanen die in het buitenland vast kwamen te zitten, konden de afgelopen tijd met door de regering geregelde speciale vluchten naar huis vliegen.

De Nederlands­e regering heeft inmiddels de meeste Nederlande­rs ook met speciale vluchten kunnen repatriëre­n.

Marokko is relatief gespaard gebleven voor het virus. Het land van 36 miljoen inwoners telde nog geen 15 duizend besmetting­en en slechts 242 patiënten zijn volgens de officiële statistiek­en als gevolg van het virus overleden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname