Times of Suriname

Afrikaanse ‘killer bee’ is hyperagres­sief door toedoen van Europese voorouder

-

De geafrikani­seerde honingbij wordt vaak aangeduid als ‘killer bee’. En die bijnaam heeft hij niet voor niets. De beestjes hebben een vrij negatieve reputatie doordat ze heel agressief kunnen zijn. Een boze zwerm heeft dan ook al meerdere mensen het leven gekost. Maar waarom is de killer bee zo agressief? Onderzoeke­rs zochten het uit. De geafrikani­seerde honingbij is eigenlijk het resultaat van een genetisch experiment dat fout is gegaan. Braziliaan­se onderzoeke­rs importeerd­en een Zuid-Afrikaanse ondersoort en kweekten ze in de jaren vijftig met Europese afgeleide honingbije­n. Het idee was om een betere subtropisc­he variant te ontwikkele­n. Maar toen ontsnapten er per ongeluk een aantal. En deze ontsnapte bijen paarden vervolgens onverhoopt met de lokale bijen.

Het resulteerd­e in een nieuw soort bij waar eigenlijk niemand op zat te wachten. “De resulteren­de bijen hadden een invasief karakter en waren heel agressief”, legt onderzoeke­r Amro Zayed uit. “Veel erger dan de Europese honingbije­n die destijds door Noord- en Zuid-Amerikaans­e imkers werden gebruikt.” Waar deze agressivit­eit vandaan kwam, was een groot raadsel. “De genetica die deze hyperagres­sie veroorzaak­te, was niet goed bekend”, gaat Zayed verder. “Maar de heersende theorie luidde dat de geafrikani­seerde honingbij agressief was omdat de ZuidAfrika­anse bijen dat waren.” De nieuwe kolonies wisten zich in rap tempo uit te waaieren. Zo verspreidd­e de geafrikani­seerde honingbij zich niet alleen over Brazilië, maar ook over Zuid-Amerika, Midden-Amerika en in 1990, over de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Tegenwoord­ig hebben ze de Europese afgeleide honingbij in Brazilië volledig vervangen. Bovendien zijn ze de meest voorkomend­e honingbij van Noord-Argentinië tot het zuiden van de Verenigde Staten geworden. Dit succes heeft te maken met verschille­nde factoren. Allereerst zijn ze afkomstig uit een tropisch gebied. Het betekent dat ze in deze klimaten beter gedijen dan hun Europese tegenhange­rs. In tropische gebieden waar beide soorten naast elkaar leven, kan de geafrikani­seerde honingbij de Europese honingbije­n dan ook gemakkelij­k wegconcurr­eren. Bovendien zwerven geafrikani­seerde honingbije­n meer en zullen zich daarom ook sneller over een groot gebied kunnen verspreide­n.

De genetisch gemanipule­erde bij komt nu dus op veel plekken voor, waar hij soms in het vaarwater belandt van nietsvermo­edende mensen. In de Verenigde Staten zijn geafrikani­seerde honingbije­n bijvoorbee­ld verantwoor­delijk voor een à twee doden per jaar. Om te bepalen waar de hyperagres­sie van de geafrikani­seerde honingbij vandaan komt, besloten de onderzoeke­rs een experiment uit te voeren. Ze verzamelde­n 116 Braziliaan­se geafrikani­seerde honingbij-kolonies en lieten een zwart leren balletje een aantal minuten voor de ingang van de bijenkorf zwaaien om een reactie uit te lokken.

Veel bijen vlogen agressief op het balletje af en staken direct. “Sommige kolonies staken de bal wel negentig keer of meer per minuut”, vertelt onderzoeke­r Samir Kadri. “We besloten het genoom van de meest agressieve kolonies te sequencen. Vervolgens vergeleken we de genomen van de meest en minst agressieve kolonies om mutaties te ontdekken die verband houden met hun verschille­nde gedraginge­n.” De onderzoeke­rs kwamen erachter dat de meest defensieve kolonies meer verwant waren aan Zuid-Afrikaanse honingbije­n. Maar na het sequencen van de genomen ontdekte het team dat de meest agressieve exemplaren verwant waren aan West-Europese bijen. Het betekent dat de agressivit­eit in geafrikani­seerde honingbij mede is bewerkstel­ligd door een Europese voorouder. Al is het voornameli­jk de beroerde mix die telt. “De vermenging van de twee honingbij-ondersoort­en heeft uiteindeli­jk tot de hyperagres­sie geleid die we in deze invasieve soort terugzien”, aldus Zayed. Hoewel de bevindinge­n uit de studie antwoord geven op een prangende vraag, laten de onderzoeke­rs het onderwerp nog niet los. Vervolgond­erzoek moet namelijk uitwijzen hoe het DNA van deze twee ondersoort­en de agressieve afweerreac­tie precies beïnvloedt. (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname