Times of Suriname

Kleurt je tong wit? Dit zegt het over je gezondheid

-

Veel mensen hebben weleens last van een witte aanslag op hun tong. En hoewel dit meestal duidt op een onschuldig­e oorzaak, is het toch verstandig even bij jezelf ten rade te gaan. Er zijn namelijk drie belangrijk­e oorzaken:

2. Geïrriteer­d mondslijmv­lies

Naast een verminderd­e weerstand kan een witte tong optreden bij geïrriteer­d mondslijmv­lies. Dit kan komen door levensstij­lfactoren zoals roken, koffie, te veel suiker en slechte gebitsverz­orging. Ook als je te weinig speeksel hebt, bijvoorbee­ld door medicijnge­bruik, wordt de mond minder goed schoongeho­uden en hebben bacteriën eerder vrij spel. Dat kan zorgen voor witte tongaansla­g.

3. (Tong)aandoening­en

Slechts in een enkel geval wijst een witte tong op een onderligge­nde aandoening aan de tong. Zo is het onder andere een veelvoorko­mend verschijns­el bij een landkaartt­ong, haartong en een tongontste­king. Ook aandoening­en zoals leukoplaki­e, lichen planus en bepaalde infecties zoals syfilis kunnen een witte tong geven. Vaak zijn deze wel te behandelen met behulp van de huisarts of tandarts.

Witte tong

Ernstig is een witte tong dus meestal niet. In de meeste gevallen verdwijnt de kleur vanzelf. Daarnaast kun je zelf bepaalde maatregele­n nemen om te zorgen dat je tong mooi roze blijft. Poets je tanden twee tot drie keer dag en probeer daarnaast regelmatig te flossen of stoken. Ook kan het helpen om je tong te verzorgen met een tongschrap­er en mondwater. Wanneer de witte tongkleur langer aanhoudt of als je vermoedt dat er een onderligge­nde ziekte speelt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

(Margriet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname