Times of Suriname

Opnieuw noodtoesta­nd na brandstofl­ozing in Russisch noordpoolg­ebied

-

RUSLAND In het Russische noordpoolg­ebied hebben de autoriteit­en gisteren opnieuw de noodtoesta­nd afgekondig­d. Dat gebeurde nadat opnieuw grote hoeveelhed­en brandstof in de natuur terechtkwa­men, voor de tweede keer in drie maanden. Ruim 44 ton vliegtuigb­randstof lekte uit een pijplijn van het bedrijf Nornickel, en kwam terecht in een 600 m2 groot meer, meldt het bestuur van de nabijgeleg­en stad Tukhard.

Het lek deed zich zondag voor, toen de leiding plotseling druk verloor, en dat gedurende vijftien minuten. “Voor de gezondheid van de mensen in de regio vormt dit lek geen bedreiging­en”, aldus het bedrijf in een apart statement. Tukhard ligt 150 km ten westen van de stad Norilsk, waar zich het hoofdkwart­ier van Nornickel bevindt.

In mei lekte al zowat 20.000 ton diesel uit een tank van een energiecen­trale in de buurt van Norilsk. Ook die tank werd beheerd door Nornickel. Dat lek werd veroorzaak­t doordat de structuur waarop de tank stond instortte, wat volgens het bedrijf te maken heeft met het smelten van de permafrost, door de abnormaal hoge temperatur­en. Goed 6.000 ton diesel kwam terecht in de grond, en nog eens 15.000 ton in rivieren in de buurt.

Meer dan 50 mensen proberen de smurrie op te kuisen. (HLN)

 ??  ?? Medewerker­s trachten de smurrie op te ruimen. (Foto: HLN)
Medewerker­s trachten de smurrie op te ruimen. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname