Times of Suriname

Britse regering komt met strengere immigratie­regels voor EU-burgers

-

ENGELAND De Britse minister van Binnenland­se Zaken Patel heeft strengere immigratie­regels bekendgema­akt. In de nieuwe aanpak worden EUburgers net zo behandeld als immigrante­n uit andere landen. Met de aangescher­pte wetgeving wordt tegemoetge­komen aan de wensen van de brexitstem­mers, zegt Patel.

“Het Britse volk stemde ervoor om de controle over onze landgrenze­n weer in eigen hand te nemen en immigratie­regels in te voeren op basis van een puntensyst­eem”, aldus de minister. Minimumeis­en die worden gesteld aan iedereen die zich in het VK wil vestigen, zijn voldoende kennis van de Engelse taal en een baangarant­ie van een werkgever. Ook geldt er een ondergrens aan wat iemand per jaar moet verdienen. Buitenland­se veelpleger­s en mensen die veroordeel­d zijn tot straffen van meer dan een jaar, kunnen het land uit worden gezet.

“Eigenlijk is het model er hoofdzakel­ijk op gericht laaggescho­olde migranten te weren, met een paar uitzonderi­ngen”, zei brexitexpe­rt Rem Korteweg van Instituut Clingendae­l. “Voor hooggescho­olden zonder vaste aanstellin­g kunnen een paar uitzonderi­ngen worden gemaakt, zodat ze toch kunnen blijven.”

EUburgers die al in het Verenigd Koninkrijk leven, kunnen een speciale aanvraag doen om in het land te mogen blijven.

Britse werkgevers maken zich zorgen of er onder de nieuwe regels wel voldoende arbeidskra­chten het land binnenkome­n. Zo hebben boeren dit jaar al een tekort aan seizoenarb­eiders. Ook de zorgsector reageert kritisch: buitenland­se zorgmedewe­rkers, waar premier Johnson na zijn eigen ziekenhuis­opname nog bijzondere waardering voor uitsprak, komen na 1 januari moeilijker het land binnen. Volgens brexitexpe­rt Korteweg is het nog onduidelij­k wat precies het gevolg van de aanpassing­en zal zijn. “Omdat de grensbewak­ing straks aangescher­pt gaat worden, denk ik dat op korte termijn meer illegalen zullen proberen binnen te komen. Wat betreft EUburgers zal het wel een afschrikki­ngseffect hebben op mensen uit Spanje en Italië die nu na hun studie willen blijven hangen.” (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname