Times of Suriname

Aantal schademeld­ingen na aardbeving Loppersum naar 495

-

GRONINGEN - Sinds de aardbeving die dinsdag plaatshad in Loppersum zijn 495 schademeld­ingen gedaan. Dat is bijna een verdubbeli­ng ten opzichte van woensdagav­ond, toen de teller op 267 stond. Het aantal meldingen werd gisteren bekendgema­akt door het Instituut Mijnbouwsc­hade Groningen (IMG), dat tot 1 juli de Tijdelijke Commissie Mijnbouwsc­hade heette.

Net als op woensdag geldt dat bij acht meldingen aangegeven werd dat het ging om ‘een mogelijk acuut gevaarlijk­e situatie’. Van die acht adressen zijn er inmiddels zeven bezocht. Een van de meldingen werd als ‘gegrond’ beoordeeld. De melding kwam van een locatie 40 kilometer van het epicentrum van de beving. Op het adres zijn maatregele­n getroffen om de veiligheid zeker te stellen. Het achtste adres wordt zo snel mogelijk bezocht.

Van alle meldingen kwamen er 55 uit Loppersum en omgeving. Het gaat om een gebied met een straal van 5 kilometer rond het epicentrum. Het IMG ontving 161 telefoontj­es, een vijfde had te maken met de beving in Loppersum.

De aardbeving van dinsdag gebeurde rond 17.15 uur en had volgens het KNMI een kracht van 2.7. Het epicentrum lag bij Loppersum. Het is nog niet duidelijk of ook een tweede beving, donderdago­chtend vroeg in Siddeburen in MiddenGron­ingen, heeft bijgedrage­n aan het aantal meldingen. Die beving had een kracht van 1.8.

De bevingen worden veroorzaak­t doordat gas uit de grond in Groningen is gepompt. In het gaswinning­sgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbeving­en voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022.

De zwaarste aardbeving ooit in Nederland was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5,8. De zwaarste gasaardbev­ing in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3,6.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname