Times of Suriname

FIFA verlengt optie vijf wissels per duel

-

VOETBAL - De spelregelc­ommissie van de FIFA heeft de tijdelijke optie om vijf spelers per team te wisselen, in plaats van drie, verlengd tot en met de zomer van 2021.

Daardoor behouden de coaches de mogelijkhe­id om hun spelers, indien mogelijk en gewenst, wat meer rust te geven in een jaar waarin de speelkalen­der door de coronacris­is nog wat voller en compacter is geworden. De aanpassing van de spelregel werd op 8 mei ingevoerd voor competitie­s die nog dit jaar worden afgerond. Grote voetballan­den als Engeland, Duitsland en Spanje voerden de bepaling bij de hervatting van het seizoen meteen in. De FIFA is nu na onderzoek tot de conclusie gekomen dat een uitbreidin­g van het aantal toegestane wissels een effectief middel is om overbelast­ing van spelers tegen te gaan. Daarom is besloten om de optie met vijf wissels met ruim een jaar te verlengen. Een trainer mag echter nog steeds maar drie keer het duel onderbreke­n om wijziginge­n in zijn elftal aan te brengen. Daarmee wil de FIFA voorkomen dat wedstrijde­n te vaak stil komen te liggen door de wissels. Spelers die tijdens de rust worden vervangen, tellen niet mee voor deze drie wisselmome­nten. Ook in de eredivisie en eerste divisie kan in het komende seizoen gebruik worden gemaakt van de mogelijkhe­id om vijf spelers te wisselen. De KNVB mag zelf beslissen of die regel wordt ingevoerd. Een woordvoerd­er van de voetbalbon­d kon woensdagmi­ddag nog niet bevestigen of dat inderdaad het geval zal zijn.

Voor competitie­s is de tijdelijke spelregel verlengd tot 31 juli 2021. Deze bepaling geldt tevens voor de internatio­nale competitie­s die in juli en augustus 2021 op de agenda staan. Daaronder valt ook het uitgesteld­e EK (11 juni - 11 juli 2021). De UEFA zal nog akkoord moeten gaan met de aangepaste spelregel.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname