Times of Suriname

Komeet Neowise dit weekend extra helder, maar wel veel bewolking

-

Komeet Neowise is dit weekend extra helder, maar niet iedereen in Nederland zal het hemellicha­am goed kunnen zien vanwege de wolken die over het land zullen trekken. Weerplaza-meteoroloo­g Alfred Snoek vertelt dat Neowise zowel in de nacht van vrijdag op zaterdag als in de nacht op zaterdag op zondag helderder is dan in de afgelopen weken. Dit komt doordat de komeet iets hoger op de horizon zit en er vanwege de nieuwe maan geen maanlicht is.

Wie de komeet dit weekend wil zien, moet volgens Snoek rekening houden met de wolken die naar verwachtin­g over het land zullen trekken. Deze kunnen ervoor zorgen dat het zicht enkele uren wordt verstoord.

Er zullen

in de nacht wel opklaringe­n zijn, waardoor Neowise wel met het blote oog waarneemba­ar is, maar het is niet duidelijk waar de komeet in Nederland goed te zien zal zijn. “Het kan zomaar dat je Neowise niet kan zien, maar 100 kilometer verderop wel”, aldus de meteoroloo­g. Snoek vertelt dat Neowise ook in de eerste helft van volgende week ‘behoorlijk helder’ zal zijn dankzij de heldere lucht die vanuit de poolstreke­n naar Nederland stroomt. “Daar zit weinig vuil in”, legt de meteoroloo­g uit. Neowise is één van de helderste kometen van de afgelopen decennia. De komeet werd in maart ontdekt, maar is pas sinds deze maand met het blote oog zichtbaar. Het hemellicha­am vliegt rondjes om de zon en zal de komende weken nog te zien zijn. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname