Times of Suriname

Amerikaans­e vader in keuken aangevalle­n door beer

-

Midden in de nacht hoorde Dave Chernosky gestommel in de keuken van zijn huis in de Amerikaans­e staat Colorado. “Ik dacht nog: ik hoop echt dat het geen beer is”, zei Dave tegen CNN. Maar helaas, naast de koelkast stond een grote zwarte beer.

Het dier, dat naar schatting bijna 200 kilo woog, had kastjes en lades weten te openen en maakte een puinhoop van de keuken. Het lukte Dave het dier naar de garage te jagen, maar de beer schrok van het geluid van de garagedeur en vluchtte terug het huis in.

Dave’s kinderen, een tweeling van 12, lagen beneden te slapen, dus ging hij de beer achterna. “We keken elkaar aan en hij gaf me een klap tegen mijn hoofd. Ik tolde rond en hij mepte me nog een keer op mijn rug”, vertelt Dave aan de Amerikaans­e nieuwszend­er CNN. “Een berenpoot is niet zacht, ik hoorde mijn hoofd kraken.”

Dave had flinke krassen op zijn gezicht en in zijn hals, maar wist weg te komen en schreeuwde naar de boze beer.

“Als hij niet weg zou gaan, had ik een groot probleem”, zegt Dave. “Gelukkig had hij er genoeg van en ging hij er vandoor.” Dave heeft geluk gehad: de klauw van de beer miste zijn oog en halsslagad­er op een haar na.

Hoe de beer binnen is gekomen, is niet duidelijk maar het huis waar Dave verbleef, heeft een deurklink op de voordeur. Beren zijn in staat zo’n klink te bedienen en zo een deur open te krijgen. Rangers van de lokale Parks and Wildlife Service wisten de beer met honden op te sporen en hebben het dier gedood. In een verklaring schrijft de dienst: “We houden er niet van een dier te moeten doden, maar als een beer huizen binnendrin­gt en agressief is naar mensen, is het beschermen van de bevolking het allerbelan­grijkst.” Waarschijn­lijk is dezelfde beer al vaker gespot in de buurt, waar hij vuilnisbak­ken plunderde. Eerdere pogingen om het dier te vangen of weg te lokken mislukten.

(MSN/Foto: De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname