Times of Suriname

Zes advocaten beëdigd door het Hof van Justitie

-

PARAMARIBO – De juristen Richel Apinsa, Ravi Birtantie, Reita Madhuban, Mark Tjon, Urmila Jageswar en Mellisa Seenacherr­y zijn op 15 juli beëdigd als advocaat bij het Hof van Justitie (HvJ). Waarnemend president HvJ Iwan Rasoelbaks herinnerde het zestal, in zijn felicitati­etoespraak na de beëdiging, aan de kernwaarde­n die zijn opgenomen in de eedsformul­e voor advocaten te weten: trouw aan de Republiek Suriname; gehoorzaam­heid aan de Grondwet; eerbied voor de gerechteli­jke autoriteit­en en het gegeven dat zij geen zaak zullen aannemen of verdedigen die zij in gemoede niet geloven rechtvaard­ig te zijn. Deze kernwaarde­n bieden volgens Rasoelbaks houvast bij de uitoefenin­g van het beroep van advocaat.

De waarnemend president HvJ refereerde tijdens zijn rede tevens naar de goedgekeur­de en gepublicee­rde gedragscod­e voor rechters in 2016 door het hof, en gaf aan dat later dit jaar op grond van deze gedragscod­e, een klachtenpr­ocedurereg­eling voor rechters zal worden afgekondig­d. Het hof heeft geruime tijd gewerkt aan het tot stand brengen van deze regeling. De klachten die het hof thans bereiken, betreffen voornameli­jk de trage gang in bodemgesch­illen in eerste aanleg en in hoger beroep. De trage rechtsgang is volgens de waarnemend president HvJ te wijten aan capaciteit­sgebrek en budgettair­e obstakels.

Om in deze situatie significan­te veranderin­g te brengen, zouden acuut enkele maatregele­n dienen te worden genomen, zoals het regelmatig beschikbaa­r stellen van begrotings­middelen voor de bedrijfsvo­ering, het zelfstandi­g mogen aantrekken van personeel, en een efficiënte­re benoemings­procedure voor nieuw opgeleide rechters. De waarnemend president HvJ wenste de nieuw beëdigde advocaten tot slot veel wijsheid toe, en gaf hen het advies mee hun deskundigh­eid steeds aan te scherpen middels cursussen en trainingen, meldt het Hof van Justitie in een persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname