Times of Suriname

Demonstran­t daagt Baudet en FVD wegens mishandeli­ng

-

DEN BOSCH - Een demonstran­t en een stichting spannen een civiele procedure aan tegen Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie (FVD). Zij beschuldig­en de politicus, de partij en twee beveiliger­s van ernstige geweldpleg­ing, onderdrukk­ing van de vrijheid van meningsuit­ing en belemmerin­g van het demonstrat­ierecht.

De zaak heeft betrekking op een gebeurteni­s op 6 juni in Den Bosch. De demonstran­t, filmmaker Jasper van den Elshout, voerde er actie tegen de partij van Baudet, die in het centrum van de Brabantse stad een flyeractie hield. Van den Elshout had een kartonnen doos vast, met daarop het opschrift ‘Oud papier hier svp bvd’, bedoeld voor de door Baudet uitgedeeld­e folders, aldus Stichting Fuck Up, die de dagvaardin­g uitbrengt. Deze stichting komt naar eigen zeggen op voor personen die zich op geweldloze wijze manifester­en en daarbij worden onderdrukt.

Van den Elshout zou op dreigende toon zijn opgedragen weg te gaan, wat hij echter weigerde. Volgens hem bleek later dat hij in beeld bleek te staan voor een promotiefi­lmpje dat FVD wilde maken. Twee beveiliger­s pakten hem volgens Van den Elshout daarop vast, namen zijn armen in een klem en ‘sleurden hem zo’n 50 meter mee’. “Vervolgens werd hij met geweld naar de grond gedrukt en gedurende ongeveer twintig minuten door de bodyguards hardhandig in een klaarblijk­elijk bewust ongemakkel­ijke houding gehouden, zittend op zijn knieen, vooroverge­bogen met zijn hoofd naar de grond, beide armen op zijn rug gedraaid”, aldus Stichting Fuck Up in een persberich­t.

Forum voor Democratie laat in een reactie aan de Volkskrant weten “de veiligheid­sissues van onze politieke kopstukken niet in de media te bespreken. Maar in algemene zin kunnen we zeggen dat er een zeer dreigende situatie ontstond waarop is geacteerd. Bij vele honderden events en acties die onze partij heeft ondernomen - waarbij ook dikwijls agressieve demonstran­ten aanwezig waren - is nooit sprake van enige escalatie geweest. We zien de zaak met vertrouwen tegemoet. Tot die tijd zullen we er weinig over zeggen.”

De zaak dient op woensdagoc­htend 29 juli bij de rechtbank in Amsterdam.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname