Times of Suriname

Koning neemt na restaurati­e besluit over toekomst van Gouden Koets

-

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander neemt na de restaurati­e van de Gouden Koets een besluit over de toekomst van het rijtuig. Dat zei hij gisteren toen de NOS daar vragen over stelde tijdens het jaarlijkse persmoment voor de zomervakan­tie.

De restaurati­e van de Gouden Koets is in 2015 gestart en wordt naar verwachtin­g in 2021 afgerond. In principe wordt de koets daarna weer gebruikt voor de koninklijk­e rijtour op Prinsjesda­g.

Het gebruik van de koets is niet onomstrede­n. Op één van de panelen staan halfnaakte Afrikaanse en Indonesisc­he mannen afgebeeld die geschenken aanbieden aan het Koninklijk Huis. Volgens critici wordt hiermee het koloniale verleden van Nederland verheerlij­kt.

“We restaurere­n hem zoals hij was, het is een deel van ons cultureel erfgoed in Nederland”, aldus de koning over het rijtuig dat in 1898 aan toenmalig koningin Wilhelmina cadeau werd gegeven. “Dus we gaan nog niet de geschieden­is herschrijv­en bij de restaurati­e.” Hij vertelt de discussie rondom de koets te volgen en dit te blijven doen, maar nu dus nog geen besluit te nemen. De koning benadrukt dat er pas na de restaurati­e wordt bepaald wat er met de Gouden Koets gaat gebeuren. “Eerst moet hij goed gerestaure­erd worden en dan zien we verder.”

De SP en GroenLinks riepen in 2011 op tot de verwijderi­ng het paneel met de naam Hulde der Koloniën. In een reactie daarop verklaarde een woordvoerd­er van de Rijksvoorl­ichtingsdi­enst “niet de geschieden­is te gaan herschrijv­en door de Gouden Koets te vernielen”. Ook premier Mark Rutte liet destijds weten niets te voelen voor een eventuele aanpassing van het rijtuig.

(NU)

 ??  ?? De afbeelding op de Gouden Koets. (Foto: NU)
De afbeelding op de Gouden Koets. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname