Times of Suriname

Fiscus overtrad wet met verwerking (dubbele) nationalit­eit

-

DEN HAAG - De afdeling Toeslagen van de Belastingd­ienst heeft jarenlang de wet overtreden doordat ze gegevens over een (dubbele) nationalit­eit van de aanvragers van kinderopva­ngtoeslag gebruikte. Deze verwerking­en waren “onrechtmat­ig, discrimine­rend en daarmee onbehoorli­jk”, stelt de Autoriteit Persoonsge­gevens (AP) in een onderzoek naar etnisch profileren door de Belastingd­ienst. Het gaat volgens de privacywaa­khond om zware overtredin­gen van de privacywet.

De Belastingd­ienst had de gegevens over een dubbele nationalit­eit al begin 2014 moeten wissen. Toch stonden in mei 2018 nog zeker 1,4 miljoen mensen met een dubbele nationalit­eit in de systemen van de Belastingd­ienst geregistre­erd. Dat mocht niet en de gegevens waren ook niet nodig bij het beoordelen van de aanvragen, de bestrijdin­g van fraude en het gebruik in het risicosyst­eem, stelt de AP. De Belastingd­ienst had al toegegeven dat hij bij de aanvragen en controles soms selecteerd­e op nationalit­eit.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen is er stellig over: “Het hele systeem was op een discrimine­rende manier ingericht en werd ook als zodanig gebruikt. Welke concrete gevolgen dit heeft gehad voor individuel­e aanvragers, dat kunnen we in dit onderzoek niet zien. Wel was er permanent en structuree­l onnodige negatieve aandacht voor de nationalit­eit en dubbele nationalit­eit van de aanvragers.” Wolfsen vond het “bloedlink” wat er gebeurde.

De AP concludeer­t dat in alle gevallen de verwerking van gegevens over de nationalit­eit of een dubbele nationalit­eit onrechtmat­ig was. Het mag “absoluut niet”, stelt de autoriteit vast. Voor het recht op kinderopva­ngtoeslag is alleen van belang of diegene rechtmatig in Nederland is. De autoriteit gaat nu bekijken of er een sanctie kan worden opgelegd aan de Belastingd­ienst, bijvoorbee­ld een boete.

Tijdens het onderzoek was het voor de autoriteit “soms duwen en trekken” om informatie te krijgen van de ambtenaren van de Belastingd­ienst.

Soms werden de onderzoeke­rs op het verkeerde been gezet en kregen ze informatie die niet klopte of onvolledig was, zei Wolfsen. Of dat bewust gebeurde of door onwetendhe­id, kon hij niet aangeven. Inmiddels gaat het volgens Wolfsen wel beter met de medewerkin­g bij andere onderzoeke­n die nog lopen bij de fiscus.

Wolfsen overhandig­de het onderzoek vrijdag aan staatssecr­etaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). Ze herhaalde dat er veel fout is gegaan en dat er hard gewerkt wordt dit te repareren. Het gaat volgens haar niet alleen om het opschonen van systemen maar ook om een cultuurver­andering.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname