Times of Suriname

Johnson wil vanaf november grote stappen zetten richting ‘oude normaal’ in VK

-

VERENIGD KONINKRIJK De Britse premier Boris Johnson heeft gisteren enkele versoepeli­ngen aangekondi­gd voor heel het Verenigd Koninkrijk en tegelijker­tijd uitgeslote­n dat er een tweede nationale lockdown in zijn land komt. Vanaf november hoopt hij grote stappen te zetten richting ‘het oude normaal’.

Johnson hoopt dan onder meer de social distancing regels af te zwakken of zelfs in te trekken. Eerder ziet hij dat niet gebeuren.

Bij een eventuele nieuwe besmetting­sgolf in het VK, worden lockdowns op lokaal niveau besloten, zo sprak Johnson. De Britse premier gaat het coronabele­id decentrali­seren en lokale gemeenten tijdelijk meer macht geven. Daarnaast kunnen ministers vanaf zaterdag gebieden afsluiten voor de buitenwere­ld en inwoners opdragen om thuis te blijven.

De premier staat nog altijd achter de beslissing waarmee hij maandenlan­g heel het land op slot gooide. “Dat was zonder twijfel toentertij­d de juiste beslissing en stelt ons nu in staat versoepeli­ngen door te voeren.”

Zo wil Johnson vanaf oktober weer supporters toelaten bij het Engelse voetbal en overige sportwedst­rijden, benadrukte hij dat inwoners zonder beperkinge­n gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en wordt er vanaf augustus een versoepeli­ng verwacht rondom het thuiswerke­n.

Net zoals in Nederland werken veel Britten al maandenlan­g zoveel mogelijk thuis, op advies van de regering, maar

Johnson hoopt dat advies over twee weken af te kunnen zwakken.

Andere versoepeli­ngen die de Britse premier noemde, betreffen het oprekken van het samenschol­ingsverbod voor personen uit hetzelfde huishouden, en de maximumcap­aciteit per bruiloft. Nachtclubs blijven voorlopig gesloten. Johnson benadrukte in zijn speech dat de versoepeli­ngen snel teruggedra­aid kunnen worden, als een oplaaiing van het coronaviru­s wordt waargenome­n. De Britse regering verwacht dat het virus in de winter mogelijk voor meer besmetting­en gaat zorgen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname