Times of Suriname

Oedit riskeert negentien jaar celstraf en SRD 350 duizend boete

-

PARAMARIBO Officier van justitie Shanta Mahadew heeft gisteren tegen Ramchender Oedit negentien jaar celstraf met gevangenne­ming geëist en een boete van SRD 350 duizend, subsidiair twaalf maanden hechtenis. Zij vroeg verbeurdve­rklaring van het drugsvlieg­tuig en onttrekkin­g van de drugs aan het verkeer.

Mahadew vindt dat Oedit zich in de periode 2015 tot 2018 schuldig heeft gemaakt aan voorbereid­ingshandel­ingen, op 12 en 13 maart 2018 heeft deelgenome­n aan een criminele organisati­e, samen met anderen 488.680 gram cocaïne heeft ingevoerd en op 21 maart 2018 753 patronen voor handen heeft gehad. Zij zegt dat de informatie kwam dat op 12 maart 2018 een drugsdropp­ing had plaatsgevo­nden op een betonnen landingsba­an op het terrein van Oedit. Op 13 maart zou er weer een drugsdropp­ing plaatsvind­en.

De informatie is uitgewerkt waarna de drugs zijn onderschep­t. Er werden toen enkele arbeiders van Oedit aangehoude­n. Een van hen gaf aan dat hij op die dag gebeld werd door zijn werkgever dat er een ploegmachi­ne geplaatst moest worden op de betonnen baan. De piloot van het drugsvlieg­tuig en zijn assistent hebben de ploegmachi­ne aangetroff­en en die als obstakel ervaren.

Mahadew zegt dat het om een illegale betonnen baan ging met galvaan palen die voorzien waren van reflectore­n; deze had ook drie inhammen. Zij geeft aan dat op 11 maart het vliegtuig vanuit Brazilië was vertrokken naar Venezuela. Daar werd het opgewacht door enkele gewapende en gemaskerde mannen die het vliegtuig belaadden met drugs. De piloot en zijn assistent kregen ook coördinate­n mee. De vervolging­sambtenaar zegt dat het drugsvlieg­tuig op 12 maart naar Suriname was gevlogen waarbij de drugsladin­g is afgeleverd in Saramacca op de ladingsbaa­n die van Oedit blijkt te zijn. Daar werd het vliegtuig opgewacht door gewapende en gemaskerde mannen die de lading in ontvangst hebben genomen. Het vliegtuig werd voorzien van kerosine. Nadien is het vliegtuig teruggevlo­gen naar Venezuela om weer beladen te worden. Vervolgens is het vliegtuig teruggevlo­gen naar Suriname om wederom te landen op het terrein van Oedit.

Mahadew zegt dat op 12 maart 2018 Oedit ter plekke was toen de eerste drugsdropp­ing plaatsvond. Volgens haar heeft Oedit bij het binnenhale­n van de drugs een facilitere­nde rol vervuld. Zijn rol is een essentiële bijdrage geweest bij het afgeven van onder meer vliegtuigb­randstof. Mahadew vindt dat de deelname aan de criminele organisati­e is bevestigd omdat op 12 maart de drugsdropp­ing had plaatsgevo­nden en voortgezet is op 13 maart.

Advocaat Irvin Kanhai vindt dat er geen sprake is van voorbereid­ingshandel­ingen, deelname aan een criminele organisati­e en drugsinvoe­r. Voor overtredin­g van de Vuurwapenw­et refereerde hij zich aan het oordeel van de rechter. Kanhai vroeg dat de officier een verklaring geeft dat zij geen belang heeft bij de verdere vrijheidsb­eneming van Oedit. Mahadew zegt dat zij niet bevoegd is daarover te oordelen.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname