Times of Suriname

Rusland gaat oorlogsvlo­ot uitbreiden

-

RUSLAND - De Russische president Poetin heeft een uitbreidin­g van de Russische oorlogsvlo­ot aangekondi­gd. Hij deed dat tijdens een bezoek aan de Krim, een schiereila­nd in de Zwarte Zee dat Rusland van Oekraïne afpakte. De aankondigi­ng uitgereken­d op de Krim wordt door Oekraïne dan ook als provocatie beschouwd.

De nieuwe oorlogssch­epen zorgen voor strategisc­h evenwicht en stabilitei­t in de wereld, aldus Poetin. Hij noemde Rusland een van de leidende zeemachten ter wereld. Over zeven jaar moet 70 procent van de vloot zijn vernieuwd. De afgelopen jaren kwamen er al 200 nieuwe schepen bij. Poetin gaf op de Krim het startsein voor de bouw van twee grote aanvalskru­isers, twee nucleaire onderzeeër­s en twee fregatten. Ze vergroten de slagkracht van de oorlogsvlo­ot merkbaar, zei de president.

Het Oekraïense ministerie van Buitenland­se Zaken protesteer­de tegen het bezoek van Poetin. Kiev noemde het ongewenst en een schending van besluiten van de Verenigde Naties. Volgens internatio­naal recht behoort het schiereila­nd tot Oekraïne. Rusland daarentege­n ziet de Krim als zijn grondgebie­d na een internatio­naal niet-erkend referendum in 2014. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben Rusland daarom sancties opgelegd.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname