Times of Suriname

Behoud Cultuurtui­n Paramaribo deel van ons cultureel erfgoed

-

PARAMARIBO - “Met verbijster­ing en afschuw hebben wij, bestuur en leden van de Spatial Planners Associatio­n Suriname (Spasu), kennisgeno­men van de vernietigi­ng van een deel van de Cultuurtui­n op 15 en 16 juli, voor de verkavelin­g en uitgifte van de grond door het toenmalige Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Wij wensen met klem te benadrukke­n, dat deze tuin voor Suriname in zijn algemeenhe­id en voor onze historisch­e hoofdstad Paramaribo van onschatbar­e waarde is en door elke Surinamer verdedigd en gekoesterd dient te worden!”

In een openbrief aan de ministers van Openbare Werken (OW), Ruimtelijk­e ordening en Milieu, Gronden Bosbeheer (RGB), Onderwijs Wetenschap en Cultuur, en Justitie en Politie, wijst de organisati­e op de historisch­e betekenis van dit laatste overgeblev­en stukje zogeheten Cultuurtui­n, tevens het laatste overgeblev­en deel van de oude plantage Wolfenbütt­el, welke sinds 1908 als botanische tuin ingericht en bestemd was en ook als dusdanig gebruikt is en op de onschatbar­e waarde van parken en stadsgebie­d in het algemeen.

“In geval er een aanvraag is gedaan voor bebouwing en bewoning op meerdere kavels en als de grond geschikt bevonden wordt, dient er een verkavelin­gsvergunni­ng te worden aangevraag­d bij het Ministerie van Openbare Werken, conform het voorgeschr­evene in de Stedenbouw­kundige Wet SB 1972 No. 96 en aanvullend­e wet- en regelgevin­g rakende verkavelin­gen in woongebied­en.

Naar ons weten is aan de eerste twee fasen voorafgaan­d aan de gronduitgi­fte voorbijgeg­aan. Immers, bij gedegen onderzoek zou de decenniala­nge bestemming en het gebruik van de grond blijken. De bestemming is weliswaar, voor zover wij op korte termijn hebben kunnen uitzoeken, niet bij wet of per beschikkin­g vastgelegd, maar er is een decenniala­nge gewoonte, welke wel handvaten geeft om te rechtvaard­igen waarom de bestemming behouden moet blijven. Ongeacht de juridische vastleggin­g van de bestemming, is dit ook een ethisch vraagstuk bekeken vanuit de gebruiker als vanuit de uitgever van de grond. Dezelfde overheid die de grond heeft uitgegeven, heeft de bestemming decennia genoemd in verschille­nde officiële documenten, waarvan de districtsa­nalyses van het Planbureau en recent in het Nationaal Strategisc­h Toerisme Plan 2018-2030 van het toenmalige Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Als onderzoeke­r, zet je alle feiten op een rij en je komt tot de conclusie dat dit stuk grond tot cultureel erfgoed behoort, met specifiek vastgelegd­e gebruiksvo­orwaarden, met een nog niet juridisch vastgelegd­e grondstatu­s en je geeft als advies mee de bestemming te behouden en de rechtsstat­us te behouden. Dit is misschien een interessan­t onderzoeks­vraagstuk voor de juristen.

Onder geen enkele omstandigh­eid is RGB bevoegd verkavelin­gen uit te voeren. Zijn bevoegdhei­d is het beheren en uitgeven van grond.

Zowel de planning als verkavelin­g geschiedt door het Ministerie van Openbare Werken. OW voert nogmaals onderzoek uit, zowel vanuit zijn verantwoor­delijkheid voor ruimtelijk­e ordening alsook op verschille­nde technisch vastgestel­de vraagstukk­en, waarop het ook vaststelt wat de status van de grond is en de verkavelin­gsvergunni­ngaanvraag dus afwijst.

Wij vermoeden dat het toenmalige RGB de voorschrif­ten niet heeft opgevolgd en vragen daarom beleefd maar dringend aan de ministers van Openbare Werken, Ruimtelijk­e ordening en Milieu, Grond- en Bosbeheer, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Justitie en Politie om de verantwoor­delijkheid te nemen en al hetgeen te doen om deze verkavelin­g en gronduitgi­fte in algemeen belang in te trekken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname