Times of Suriname

Unicef voert programma uit in Zuid-Suriname

-

PARAMARIBO - “Het is verbazingw­ekkend hoe weinig men weet over COVID-19 hier, maar wat men wel weet, is dat anderen buiten het dorp gehouden moeten worden”, zegt Marcel uit het inheemse dorp Pelelu Tepu in het uiterste zuiden van Suriname.

Marcel is een van de rangers van het Amazon Conservati­on Team Suriname (ACT), gestatione­erd in Tepu. Hij ondersteun­t momenteel het KAP-onderzoek (Knowledge, Attitude & Practice) dat wordt uitgevoerd in het kader van het programma dat door het ACT met de ondersteun­ing van Unicef wordt uitgevoerd.

In een persberich­t staat dat het doel van het programma gericht is op het ondersteun­en van gemeenscha­ppen in het verre zuiden van het land, die getroffen zijn door COVID-19. Het gaat in deze om vijf inheemse dorpen met 2000 inwoners, onder wie naar schatting 600 kinderen en 500 huishouden­s in vijf inheemse dorpen. Het uiteindeli­jke doel is om de weerbaarhe­id te versterken door middel van een geïntegree­rd programma; ondersteun­ing aan huishouden­s, toegang tot basis WASH (water, hygiëne en sanitatie) verbeterde toegang tot basisdiens­ten als gezondheid­szorg en onderwijs en waar nodig het bieden van psychosoci­ale hulp.

Data en informatie van het KAP-onderzoek en de interviews met de verschille­nde doelgroepe­n uit de gemeenscha­ppen dienen als nulmeting voor de verdere uitwerking en monitoring van het programma. Bestaande structuren zoals vrouwengro­epen, traditione­le autoriteit­en en andere belanghebb­enden in de gemeenscha­ppen zullen nauw worden betrokken. Hierbij wordt er rekening gehouden met kwesties als gender, klimaatver­andering en duurzaamhe­id van de interventi­es.

De belangrijk­ste activiteit­en binnen het programma zijn: ontwikkeli­ng en verspreidi­ng van risicocomm­unicatiema­teriaal gerelateer­d aan COVID-19, ontwikkeli­ng en verstrekki­ng van educatief materiaal ter ondersteun­ing van het onderwijsp­roces op basisschol­en, dringende WASH-diensten en trainen van inheemse jongeren in deze dorpen om psychosoci­ale ondersteun­ing te kunnen bieden aan mensen in nood binnen hun gemeenscha­p.

“COVID-19 bereikt iedereen en overal. Een dergelijk partnersch­ap helpt om toegang te krijgen tot de moeilijker te bereiken gemeenscha­ppen en hun veerkracht te vergroten”, zegt Sylvie Fouet, Unicef-vertegenwo­ordiger voor Guyana en Suriname. Zij voegt toe: “Er mag niemand achterblij­ven en de aandacht ligt op het bereiken van de meest kwetsbare en gemarginal­iseerde kinderen en gezinnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname