Times of Suriname

Duizenden gelovige moslims naar Hagia Sophia

-

TURKIJE - Duizenden gelovige moslims hadden zich verzameld bij de beroemde Hagia Sophia, waar voor het eerst sinds 86 jaar het vrijdaggeb­ed weer werd gehouden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan besloot onlangs dat het 1500 jaar oude monument weer een moskee zal worden, en het Turkse hooggerech­tshof gaf hem daarvoor eerder deze week het groene licht.

De stap werd wereldwijd door politieke en religieuze leiders betreurd. Paus Franciscus zei gepijnigd te zijn door de beslissing en ook de Russische orthodoxe kerk, de grootste orthodoxe gemeenscha­p ter wereld, sprak er zijn treurnis over uit. De Unesco kondigde aan de status van de Hagia Sophia op de Werelderfg­oedlijst opnieuw in overweging te nemen.

Ali Yerlikaya, de gouverneur van Istanbul, riep de gelovigen op ‘een mondkapje, een gebedsklee­dje, geduld en begrip’ mee te nemen voor het eerste vrijdaggeb­ed. Er was voorlopig slechts plaats voor duizend gelovigen. De Hagia Sophia blijft toegankeli­jk voor niet-moslims en buitenland­se bezoekers, zo liet president Erdogan weten. De president heeft het vrijdaggeb­ed ook bijgewoond.

De Hagia Sophia werd in het jaar 537 door de Byzantijns­e keizer Justianus als orthodoxch­ristelijke kerk gebouwd. Nadat de Ottomaanse sultan Mehmed II Constantin­opel in 1453 veroverde, werd de kerk tot moskee gemaakt. Daar kwam in 1934 een einde aan toen Kemal Atatürk, de oprichter van de moderne Turkse staat, de Hagia Sophia in een museum veranderde. Het monument is met jaarlijks 3,7 miljoen bezoekers een van de belangrijk­ste toeristisc­he trekpleist­ers van Turkije. (De Telegraaf)

 ??  ?? Turkse vlaggen in overvloed bij het eerste vrijdaggeb­ed. (Foto: De Telegraaf)
Turkse vlaggen in overvloed bij het eerste vrijdaggeb­ed. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname