Times of Suriname

Massagraf met waarschijn­lijk lichamen van 28 officieren ontdekt in Soedan

-

SOEDAN In Soedan is een massagraf gevonden dat hoogstwaar­schijnlijk de stoffelijk­e resten van 28 legeroffic­ieren bevat. Volgens de openbaar aanklager zijn ze in 1990 geëxecutee­rd wegens het beramen van een staatsgree­p tijdens het bewind van de voormalige president Omar Al Bashir.

Een jaar nadat Al Bashir in 1989 aan de macht kwam via een militaire coup, werden de officieren onder onduidelij­ke omstandigh­eden en na een snel militair proces geëxecutee­rd. De begraafpla­ats met de militairen bleef decenniala­ng onontdekt. Een team van 23 experts, dat de afgelopen drie weken naar het massagraf zocht, doet forensisch onderzoek naar de vondst.

Dinsdag begon een proces tegen Al Bashir vanwege de coup in 1989. Hij is eerder al tot twee jaar cel veroordeel­d vanwege corruptie. Waarschijn­lijk hangen hem nog meer rechtszake­n boven het hoofd, onder meer wegens het ombrengen van betogers.

Al Bashir werd vorig jaar afgezet na maandenlan­ge demonstrat­ies in het land. Zijn regime stond vooral in het teken van oorlog en mensenrech­tenschendi­ngen. Als Al Bashir schuldig wordt bevonden aan de coup, kan hij de doodstraf krijgen.

(NU)

 ??  ?? Eén van de trainers met een speurhond in Ulmen. (Foto: HLN)
Eén van de trainers met een speurhond in Ulmen. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname