Times of Suriname

Amper strafzaken na witwasmeld­ingen door banken

-

AMSTERDAM - De tienduizen­den meldingen van verdachte transactie­s die banken en accountant­s jaarlijks via een speciaal meldsystee­m doorgeven aan de opsporings­instanties leiden amper tot strafzaken, meldt Trouw maandag. De afgelopen jaren leidden de vele meldingen in slechts enkele tientallen gevallen tot een strafzaak.

Vorig jaar rapporteer­den de banken ruim 155.000 ongebruike­lijke transactie­s aan de Financial Intelligen­ce Unit Nederland (FIU-Nederland). De overheidsi­nstantie onderzocht de meldingen en classifice­erde ongeveer 39.000 transactie­s als ‘verdacht’. Deze transactie­s waren samen goed voor een totale waarde van meer dan 19 miljard euro.

De vele meldingen leidden echter amper tot strafrecht­elijk onderzoek, stelt Trouw. Hoewel het OM niet precies bijhoudt hoeveel van deze meldingen tot een strafzaak hebben geleid, gaat het om ongeveer “enkele tientallen in de afgelopen paar jaar”, aldus de woordvoerd­er van het OM tegen de krant.

Dat er relatief weinig strafzaken uit de meldingen komen, komt volgens Brigitte Unger, Utrechts hoogleraar en autoriteit in witwasonde­rzoek, door de kwaliteit van de meldingen. De hoogleraar stelt dat veel van de meldingen van de FIU nog nader onderzoek nodig hebben, zegt ze tegen Trouw. Meer ICT-expertise bij de overheidsi­nstantie is daarvoor nodig. Daarmee kan effectieve­r worden gefilterd op verdachte patronen in de vele meldingen. Zo lang de kwaliteit van de meldingen niet wordt verhoogd, dient het meldsystee­m vooral als “afschrikmi­ddel voor criminelen”, aldus Unger.

Hoewel er relatief weinig strafzaken uit het meldingssy­steem bij de FIU voortkomen, kan de informatie wel nuttig zijn voor toekomstig onderzoek, zegt de woordvoerd­er van het OM tegen de krant. Doordat de meldingen bij de FIU bewaard blijven in het systeem, is het voor de instanties mogelijk om in de toekomst nieuwe verdachte meldingen na te trekken.

( NU )

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname