Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Vriendscha­p

-

De Internatio­nale Dag van de Vriendscha­p (Internatio­nal Day of Friendship) wordt jaarlijks op 30 juli gehouden en is een initiatief van de Verenigde Naties. Deze dag is in het leven geroepen om de rol te benadrukke­n die vriendscha­p speelt in het bevorderen van vrede in verschille­nde culturen.

Met name in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië is het vieren van deze dag populair. Ook bekend als Internatio­nal Friendship Day/Internatio­nale Vriendscha­psdag.

Vriendscha­p is een nauwe (over het algemeen nietseksue­le) relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Het belangrijk­ste waarop een goede vriendscha­p gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaar­delijkheid. Iemand met wie men vriendscha­p heeft, noemt men een vriend of vriendin. Synoniemen zijn kameraad, kornuit, makker, maat, gabber, slapie, mattie of bro (afgeleide van brother, oftewel broeder).

Vriendscha­ppen worden gesloten, met woorden of zonder. Vrienden helpen elkaar en aanvaarden meer van elkaar dan andere relaties. Ook dat wat men als vrienden of vriendinne­n voor elkaar doet, wordt vriendscha­p genoemd. Bij een belangeloz­e vriendscha­p kijkt de één naar wat de ander nodig heeft en worden eigen belangen/verlangens op de achtergron­d geplaatst.

In de typische opeenvolgi­ng binnen de emotionele ontwikkeli­ng van een individu, komen vriendscha­ppen na ouderlijke hechting en voor een (langdurige) liefdesrel­atie. In de tussenligg­ende periode tussen het einde van de vroege kindertijd en het begin van volwassenh­eid, zijn vriendscha­ppen vaak de belangrijk­ste relaties in het emotionele leven van de adolescent, en vaak intenser dan andere relaties. De afwezighei­d van vrienden kan emotioneel schadelijk zijn (in het bijzonder voor meisjes).

De evolutiona­ir psychologi­sche benadering van de menselijke ontwikkeli­ng heeft geleid tot de theorie van het zogenaamde Dunbar’s number, dat door de Britse antropoloo­g Robin Dunbar is voorgestel­d. Hij theoriseer­de dat er een limiet van ongeveer 150 mensen is met wie een mens stabiele sociale relaties kan onderhoude­n.

Twee mensen die een bijzonder hechte en langdurige vriendscha­p hebben, worden vaak boezemvrie­nden genoemd; vrouwen heten dan ook wel hartsvrien­dinnen. Ook de termen beste vriend en beste vriendin worden gebruikt. Naast de vriend bestaat er ook de kennis. Met een kennis gaat men over het algemeen luchtig vriendscha­ppelijk om; wederzijds­e verwachtin­gen, inspanning­en en verplichti­ngen zijn in dat soort contacten niet zo belangrijk en soms geheel afwezig. Een vriendscha­p tussen twee mannen kan ook liefdevoll­e en hechte vormen aannemen, zonder dat er sprake is van seksuele intenties. Zulke vriendscha­p noemt men bromance.

In het Nederlands wordt het woord vriend of vriendin voor zowel een vriendscha­ppelijke als een liefdesrel­atie gebruikt, wat verwarrend kan zijn. Een apart woord voor seksuele relaties, zoals lover, boy-/ girlfriend, petit(e) ami(e) of petit(e) copain/copine is minnaar, of minnares. In het Vlaams spreekt men ook wel van en lief bij een verkering (zowel de kindervari­ant als de meer serieuze).

Uit de context is soms af te leiden om welke betekenis het gaat.

Meestal wordt er onderschei­d gemaakt tussen liefdesrel­aties en vriendscha­ppen door een bezittelij­k voornaamwo­ord of lidwoord voor het zelfstandi­g naamwoord te plaatsen. Zo is ‘een vriend(in)’ vriendscha­ppelijk bedoeld en wordt ‘mijn vriend(in)’ gebruikt om een liefdesrel­atie aan te duiden.

Soms wordt het woord dan in een verkleinde vorm gebruikt: ‘ze heeft een nieuw vriendje’. Maar in bepaalde kringen wordt ook het verkleinwo­ord gebruikt voor niet-seksuele relaties, bijvoorbee­ld als het gaat om kleine kinderen. Op bepaalde sociaalnet­werksites kan een lid een ander lid een vriendscha­psverzoek doen. Als de ander akkoord gaat gelden de twee op de site als elkaars vriend.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname