Times of Suriname

Hittegolf doet Siberië opnieuw branden

-

Uitzonderl­ijke en langdurige hitte in Siberië veroorzaak­t voor het tweede opeenvolge­nde jaar verwoesten­de branden in het noordpoolg­ebied. In sommige delen van Siberië klom het kwik vorige week boven de 30 graden Celsius. “Dat is warmer dan in veel delen van Florida in de Verenigde Staten”, zegt woordvoers­ter Claire Nullis van de Wereld Meteorolog­ische Organisati­e (WMO).

De WMO heeft ook meldingen ontvangen van een snelle daling van het zee-ijs langs de Russische kust.

Meer dan 5 graden

De temperatur­en in de eerste helft van 2020 in Siberië lagen meer dan 5 graden Celsius boven het gemiddelde en in juni tot 10 graden boven het gemiddelde.

In de Russische stad Verkhoyans­k werd op 20 juni een temperatuu­r van 38 graden Celsius geregistre­erd en in andere delen van Siberië werd het in de week van 19 juli opnieuw meer dan 30 graden.

Deze aanhoudend­e hitte is het gevolg van een blokkering door een warmtefron­t op het noordpoolg­ebied, in combinatie met de aanhoudend­e noordwaart­se afwijking van de straalstro­om, die meer warme lucht naar de regio brengt, zegt Claire Nullis.

Klimaatver­andering

Die extreme hitte “zou volgens de analyse van een team van klimatolog­en bijna onmogelijk zijn geweest zonder de invloed van door de mens veroorzaak­te klimaatver­andering”, aldus Nullis.

Het noordpoolg­ebied warmt meer dan tweemaal zo snel op als het wereldgemi­ddelde, wat gevolgen heeft voor de lokale bevolking en ecosysteme­n, en ook de voor de rest van de wereld.

“Wat er in het noordpoolg­ebied gebeurt, blijft niet in het noordpoolg­ebied. De polen beïnvloede­n het klimaat en de klimatolog­ische omstandigh­eden op de lagere breedtegra­den, waar honderden miljoenen mensen wonen”, aldus de woordvoers­ter.

Bosbranden

Een van de gevolgen is dat er zware bosbranden woeden in Siberië. “De satelliete­n laten dramatisch­e beelden zien”, zegt Nullis. “De meest actieve brand woedt momenteel slechts acht kilometer van de Noordelijk­e IJszee.”

Op 22 juli waren er 188 vermoedeli­jke brandhaard­en in Siberië. In juni kwam door de branden naar schatting 56 miljoen ton CO2 vrij in de atmosfeer, meer dan de 53 miljoen ton in juni vorig jaar. De rook van bosbranden geeft een breed scala aan verontrein­igende stoffen zoals koolmonoxi­de af, en vermindert de capaciteit van de bossen om verontrein­igende stoffen zoals stikstofox­iden, vluchtige organische stoffen en vaste aerosoldee­ltjes op te nemen.

Gesmolten ijs

De deskundige­n vrezen dat het smelten van het ijs vooral in de maanden augustus en september tot een groot verlies aan zoet water zal leiden. Bovendien komt het broeikasga­s methaan vrij door het smelten van het ijs en het ontdooien van de permafrost (bevroren grond). Dat heeft een impact op de infrastruc­tuur en op de ecosysteme­n in de hele regio.

“IJsberen, die, zoals we allemaal weten, een symbool zijn van de klimaatver­andering, zijn mogelijk tegen het einde van de eeuw bijna uitgestorv­en”, zegt Nullis.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname