Times of Suriname

Belgische vrouw denkt dat ze kip is, pyschologe­n spreken van ‘zeldzame waan’

-

Een 54-jarige Belgische vrouw heeft zich samen met haar broer op de spoedeisen­de hulp gemeld omdat ze dacht dat ze een kip was. Psychologe­n laten in het Tijdschrif­t voor de psychologi­e weten dat het gaat om een ‘zeldzwame waan’.

De vrouw vertoonde alle eigenschap­pen van een kip: ze blies haar wangen op, tokkelde, kakelde en kraaide bovendien als een haan. Verder was ze gedesoriën­teerd en hyperactie­f. Ze vertelde dat ze de nacht rond 4 uur ’s nachts op haar blote voeten, gekleed in haar kamerjas, over straat had gedwaald. “Een algemeen onwel gevoel was al enkele dagen aanwezig, alsook een vreemd gevoel in de ledematen, alsof deze niet meer op haar lichaam pasten en ongecontro­leerd flapperden. Patiënte verwoordde de gedachte een kip te zijn en dat men vergeten was haar op stok te zetten.”

Sinds twee maanden had de vrouw last van slaapstoor­nissen, vermoeidhe­id en was ze acht kilo afgevallen door een ernstig verminderd­e eetlust. Er bleken enkele familieled­en onlangs ziek geworden en/of overleden te zijn. Ook had ze slechte beoordelin­gsgesprekk­en op haar werk gevoerd. Ze was werkzaam als apotheekme­dewerkster en had al 20 jaar een relatie. De vrouw kreeg medicijnen toegediend en werd opgenomen op een psychiatri­sche afdeling. “Patiënte herinnerde zich de gedachten een kip te zijn, maar niet het gedrag dat zij vertoond had. Ze vond het zelf een beschamend­e ervaring.”

Zoantropie, oftewel denken dat je een dier bent, bleek in het laatste onderzoek uit 2013 slechts 56 keer te zijn voorgekome­n in 162 jaar. De vrouw is succesvol behandeld en kon na een jaar weer aan het werk.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname