Times of Suriname

Apache: recente olievondst Suriname is van wereldklas­se Vervroegde productie in studie

-

PARAMARIBO - Suriname kan eerder dan gepland een olie-industrie op zee hebben. Dit betekent dat de initiële planning van de oliemaatsc­happijen Apache Corporatio­n en Total SA om pas in 2025 te beginnen met de ontwikkeli­ngsfase, al in 2023 kan aanvangen. Tijdens de presentati­e van de jaarcijfer­s donderdag werd de top van Apache overspoeld met vragen over de derde ontdekking in Block 58, Kwaskwasi-1. “Het betreft een ontdekking van wereldklas­se”, zegt Apache-topman John Christmann. Er is met deze vondst voldoende zekerheid opgetreden om sneller over te gaan tot productie.

Dit hangt ook af van de inzichten bij de Surinaamse regering en bij Staatsolie Maatschapp­ij Suriname die medeaandee­lhouder is. De voorraden aangetroff­en in Kwaskwasi-1 zijn groter dat de twee eerdere bij elkaar opgeteld. Christmann durft nog geen cijfer te verbinden aan de vondsten, maar zegt dat in het eerste kwartaal van 2021 het totale plaatje gepresente­erd zal worden aan de wereldgeme­enschap. “We wisten dat Kwaskwasi een succes zou zijn, net als de twee eerdere putten”, zegt Chirstmann. Hij had echter niet verwacht dat de put een olievoorra­ad van 278 meter zou herbergen. “Het is boven verwachtin­g van wat men zou verwachten van een predril. Maar we wisten dat er een goed potentieel zou zijn.” Het enthousias­me gaat verder dan slechts de drie olievondst­en in Block 58. Er zijn nu al voorbereid­ingen gaande voor het boren van een vierde exploratie­put. Het overgrote deel van Block 58 is ook nog braakligge­nd terrein. “Het is even groot als 250 blokken in de Golf van Mexico.”

Net als alle oliemaatsc­happijen in de wereld kampt ook Apache met terugvalle­nde inkomsten als gevolg van COVID-19, en de spanningen tussen grote olieproduc­enten die de markt overspoele­n tijdens de concurrent­ieslag. Desondanks is het opstarten van een olie-industrie in het Surinaams zeegebied nog rendabel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname