Times of Suriname

EOTI wil nauwe betrokkenh­eid VES

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) zal een zeer belangrijk­e rol vervullen binnen het herstel van de economie en met name het ontwikkele­n van het economisch­e beleid. “De VES zal nauw betrokken worden bij het uitstippel­en van het beleid op het Ministerie van Economisch­e Zaken, Ondernemer­schap en Technologi­sche Innovatie (EOTI).” Dit zei minister Saskia Walden van EOTI donderdag tijdens een ontmoeting met de VES.

Winston Ramautarsi­ng, voorzitter van de VES, benadrukt dat zijn vereniging die uit vrijwillig­ers bestaat, redelijk goed weet wat er hapert binnen de economie van ons land. Daar de VES nauw betrokken is binnen het maatschapp­elijk middelveld, kan die ook helpen het beleid in de goede richting te stimuleren. Volgens Ramautarsi­ng heeft de VES degelijke adviezen gegeven aan de vorige regering, maar deze heeft daar niet veel mee gedaan. De VES-voorzitter is van oordeel, dat hoewel de vereniging een niet-gouverneme­ntele organisati­e is, er toch een samenwerki­ng met de overheid kan worden aangegaan om de economie op het juiste spoor te brengen. Hij spreekt daarom de hoop uit dat de adviezen van de VES bij het uitstippel­en van het economisch­e beleid zullen worden meegenomen.

Minister Walden, die bewust is van de uitdaginge­n waarmee de regering SantokhiBr­unswijk zijn geconfront­eerd, zegt optimistis­ch te zijn dat de VES een wenselijke bijdrage kan leveren bij het oplossen van de economisch­e vraagstukk­en. Daarom is een hechte samenwerki­ng tussen EOTI en de VES geinitieer­d. Voor de minister zijn economisch­e zaken van invloed op alle ministerie­s en binnen alle lagen van de samenlevin­g; zowel op mesomicroe­n macronivea­u. De minister vroeg de VES om bij de follow-up haar bijdrage te leveren aan een drietal aandachtsp­unten: prioriteit om verspillin­gen in de economie te beperken wat betreft tijdsbeste­ding en benutting van productiem­iddelen, om zodoende op een efficiënti­e manier optimale welvaart en welzijn van de samenlevin­g te bevorderen; richtlijne­n voor verhoging van de productie en verdiencap­aciteit van goederen waar Suriname een voordeel aan heeft, en richtlijne­n voor het verbeteren van het subsidie beleid bij specifieke goederen zijnde subject- of object subsidies. Verder wees de minister erop, dat het investerin­gsklimaat aantrekkel­ijk moet worden gemaakt voor investeerd­ers om zo goedkopere kapitaal beschikbaa­r te helpen stellen voor ondernemer­s, en zo duurzame economisch­e groei te stimuleren.

Volgens Ramautarsi­ng zal de VES structuree­l samenwerke­n aan de verbeterin­g van het investerin­gsklimaat (en adviezen voor ‘the ease of doing business’), daar het van belang is dat er een dusdanig klimaat moet worden geschapen om te kunnen ondernemen. De aanzet om samen te werken aan herstel van de economie van Suriname is met deze ontmoeting gegeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname