Times of Suriname

Moord in rechtszaal in Pakistan leidt tot controvers­e

-

PAKISTAN - Een dag na de moord op een man die in het noordweste­n van Pakistan wegens blasfemie moest terechtsta­an, is een controvers­e ontstaan in het land. Prominente religieuze hardliners juichten de moord in een rechtszaal in Peshawar toe. Ook parlements­leden lieten zich positief uit over de moord op de man, die in de rechtszaal werd doodgescho­ten. Hij zat sinds 2018 vast op verdenking van belediging van de profeet Mohammed.

Volgens het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken was het slachtoffe­r een Amerikaans­e onderdaan. “We roepen Pakistan dringend op onmiddelli­jk maatregele­n te nemen en hervorming­en door te voeren die verhindere­n dat zo’n tragedie zich herhaalt”, schreef het ministerie op Twitter.

Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal riep de Pakistaans­e regering via Twitter op de draconisch­e blasfemiew­et op te heffen.

Woensdag schoot een jongeman de Amerikaans­e staatsburg­er door het hoofd voor de ogen van de rechters. Hoe hij zijn wapen het beveiligde gerechtsge­bouw kon binnensmok­kelen, is onduidelij­k. Hij werd opgepakt en zei later aan de politie dat de profeet Mohammed bij hem in een droom verschenen was en hem de opdracht voor de moord gegeven had. Het slachtoffe­r behoorde tot de Ahmadiyya-minderheid, een hervorming­sgezinde moslimbewe­ging die eind 19de eeuw in het toenmalige Brits-Indië ontstond.

Pakistan kende recent nog een enorme onenigheid. De Pakistaans­e premier Imran Khan noemde de vroegere leider van terreurgro­ep alQaida, Osama Bin Laden, namelijk een ‘martelaar’. Bin Laden werd in 2011 in Pakistan gedood door Amerikaans­e elitetroep­en.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname