Times of Suriname

Stijging coronabesm­ettingen in Antwerpen zwakt af

-

BELGIЁ Het tempo van de stijging van het aantal coronabesm­ettingen in Antwerpen neemt af, mogelijk door de strenge maatregele­n in de havenstad. In andere delen van België, waaronder de steden Luik en Brussel, blijft het virus zorgen voor een sterke toename van het aantal besmetting­en. Viroloog Steven Van Gucht (NL) zei dat woensdag op een persconfer­entie van de gezondheid­sautoritei­ten.

Met een reeks zeer warme dagen in het vooruitzic­ht is het advies ruimtes goed te ventileren. Ventilator­en kunnen volgens hem beter alleen in eigen huis worden gebruikt omdat speekseldr­uppels met de verplaatst­e lucht verder dan een meter kunnen meereizen. Het devies luidt ook bij de verwachte hittegolf mondkapjes op de juiste manier te blijven dragen en sociale contacten te beperken. De provincie Antwerpen heeft de strengste maatregele­n getroffen om de verspreidi­ng tegen te gaan, waaronder een avondklok vanaf 23.30 uur. Gouverneur Cathy Berx kondigde gisteren aan dat fitnesscen­tra onder strikte voorwaarde­n weer open mogen, mede omdat mensen naar centra buiten de provincie gingen. Verder wordt de mondkapjes­plicht versoepeld voor vuilnisoph­alers, bouwvakker­s en mensen die een kapje medisch niet kunnen verdragen, op voorwaarde dat er geen risico op besmetting is.

In de stad Antwerpen opent vandaag het eerste Belgische testdorp waar op termijn dagelijks 4000 tests kunnen worden afgenomen. Alleen mensen zonder symptomen kunnen er terecht, na registrati­e. Ook Brussel breidt het aantal testlocati­es uit. In de hoofdstad en in veel andere gemeenten geldt in alle drukke straten een mondkapjes­plicht.

Het aantal nieuwe besmetting­en in België lag de afgelopen week gemiddeld op 535 per dag, 58 procent meer dan een week eerder. De ziekenhuiz­en kregen er dagelijks gemiddeld 23 coronapati­ënten erbij. Er liggen nu 265 patiënten in ziekenhuiz­en, van wie 63 op de intensive care.

In totaal zijn in België 70.648 besmetting­sgevallen gerapporte­erd. Aan COVID-19 zijn 9852 mensen overleden. De laatste tijd zijn er twee tot drie sterfgeval­len per dag.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname