Times of Suriname

Brandweerl­ieden op de schouders bij herdenking explosie in Beiroet

-

LIBANON - In Beiroet heeft de menigte brandweerm­annen op de schouders gehesen tijdens de herdenking in Libanon van de explosie van vorige week. Die was gisteren officieel om 18.08 uur lokale tijd, het moment waarop vorige week de 2750 ton ammoniumni­traat ontplofte.

In de nasleep van de ramp zouden documenten aan het licht zijn gekomen waaruit blijkt dat Libanese topfunctio­narissen ervan op de hoogte waren dat het ammoniumni­traat daar lag, middenin Beiroet, in de nabijheid van woonwijken, en dat zij er niets aan hebben gedaan. De explosie heeft geleid tot woede onder de bevolking, gericht tegen de politieke leiders en veiligheid­sinstantie­s van het land. Gisteren maakte premier Diab het aftreden van de regering bekend, maar boze Libanezen vinden dat onvoldoend­e. Velen willen dat de ‘corrupte heersende klasse’ wordt verwijderd. Er is een protest gepland in de haven in het gebied waar de explosie plaatsvond, met de slogan ‘Begraaf eerst de autoriteit­en’.

Veel Libanezen willen een onafhankel­ijk kabinet dat niet wordt gesteund door een van de politieke partijen en eisen een onafhankel­ijk onderzoek naar de explosie in de haven. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak was van de brand die de explosie van de chemicalië­n in het magazijn in de haven heeft veroorzaak­t. De ontploffin­g heeft een krater van meer dan 100 meter doorsnee veroorzaak­t, zei de Franse ambassadeu­r op Twitter, nadat Franse onderzoeke­rs de plek hadden bezocht.

Voor later op de dag was er ook een wake bij kaarslicht.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname