Times of Suriname

Chinees bbp groeit met 3.2% in Q2-2020

-

Geachte lezers van Times of Suriname

De afgelopen decennia heeft China spectacula­ire ontwikkeli­ngen doorstaan, zowel op economisch, demografis­ch als sociaal gebied.

In dit artikel zullen we ingaan op de huidige stand van de Chinese economie, welke in het tweede kwartaal van dit jaar, met 3,2% groeide ten opzichte van 2019.

De economie is herstellen­de na het stopzetten van een reeks van beperkende maatregele­n, in verband met de lockdown, waardoor beleidsmak­ers in staat werden gesteld om de stimulans op te voeren om zodoende de schok welke de coronaviru­scrisis teweeg heeft gebracht, te verlichten.

Introducti­e

In minder dan een half jaar tijd heeft de COVID19pan­demie zich met een alarmerend­e snelheid verspreid. Miljoenen mensen zijn besmet geraakt en de economisch­e activiteit­en zijn bijna tot stilstand gebracht, doordat landen strikte bewegingsb­eperkingen hebben opgelegd om de verspreidi­ng van het virus een halt toe te roepen. Naarmate de druk op de volksgezon­dheid en de menselijke tol toenemen, is de economisch­e schade al duidelijk en vertegenwo­ordigt deze de grootste economisch­e schok die de wereld in decennia heeft meegemaakt. Verwacht wordt dat in de resterende maanden van 2020, de pandemie de meeste landen in een recessie zal storten, waardoor het inkomen per hoofd van de bevolking in het grootste deel van de landen wereldwijd zal krimpen.

China rapporteer­de dat het bbp van het land in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,2% is gestegen in vergelijki­ng met 2019, en in vergelijki­ng met het eerste kwartaal van 2020, gedaald is tot 6,8%, zoals te zien is in de onderstaan­de grafiek.

De 3,2% groei van het Chinese bbp in het tweede kwartaal van 2020 onderstree­pt het enorme herstel dat de Chinese economie doormaakt na de historisch­e krimp van 6,8% op jaarbasis in het eerste kwartaal.

Zoals te zien is op bovenstaan­de YTDgrafiek van de Shanghai Shenzhen CSI 300 Index, in afwachting op het herstel van de Chinese economie YTD met 448,12 punten of 10,93%.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname