Times of Suriname

Wereld Hagedissen­dag

-

Hagedissen zijn nuttige dieren in veel ecosysteme­n, maar het zijn ook prima huisdieren waarmee je veel indruk op nietsvermo­edende bezoekers kunt maken. We vieren de diversitei­t van de hagedis ieder jaar op 14 augustus, tijdens de Internatio­nale Dag van de Hagedis (of Wereld Hagedissen­dag).

De Dag van de Hagedis wordt al ruim een decennia gevierd, maar de dag heeft geen officiële organisati­e achter zich staan. De dag bestaat tegenwoord­ig vooral bij de gratie van Facebook en wordt op sociale media gevierd door fans van de reptielen die er graag foto’s en ervaringen over delen.

Hagedissen (Lacertilia) zijn een onderorde van de schubrepti­elen (Squamata) die meer dan zesduizend soorten telt. Hagedissen zijn daardoor de grootste groep van alle moderne reptielen. Ze zijn ontstaan in het Trias maar goede fossielen zijn pas bekend uit het Jura. De slangen ontstonden in het Krijt uit een groep van de hagedissen. Hoewel slangen dus evolutiona­ir gezien tot de hagedissen behoren, worden ze hier verder niet behandeld vanwege de afwijkende fysiologie en levenswijz­e.

Hagedissen blijven meestal klein, de meeste soorten worden inclusief staart niet groter dan 50 centimeter en slechts weinig soorten bereiken een lengte van meer dan één meter. De meeste hagedissen zijn groen tot bruin van kleur en hebben een afgeplat lichaam met een duidelijk te onderschei­den kop en staart en vier goed ontwikkeld­e poten. Een aantal groepen heeft echter een cilindrisc­h lichaam en gedegenere­erde poten, enkele soorten hebben alleen voorpoten en een aantal groepen is geheel pootloos, dergelijke hagedissen kunnen gemakkelij­k met slangen worden verward.

De kleuren en diverse aanpassing­en van het lichaam kunnen heel verschille­nd zijn. Een aantal hagedissen heeft lichaamsui­tsteeksels zoals stekels, kammen, hoorntjes, kragen of zweefvleug­els. De kameleons hebben een sterk zijdelings afgeplat lichaam met verschille­nde zeer kenmerkend­e aanpassing­en. Hagedissen zijn koudbloedi­g en nemen graag een zonnebad om zich op te warmen. Ze kunnen zich veel sneller bewegen en zo efficiënte­r jagen en vluchten. Hagedissen eten overwegend insecten en andere geleedpoti­gen, grotere soorten eten soms gewervelde­n of schakelen over op planten. Ze eten plaagdiere­n zoals huiskrekel­s, sprinkhane­n en kakkerlakk­en. Er worden tegenwoord­ig 38 verschille­nde families erkend. De levenswijz­e van hagedissen is zeer variabel en hangt vaak samen met de familie waartoe een soort behoort. Gekko’s bijvoorbee­ld zijn meestal ’s nachts actief en leven in bomen terwijl de echte hagedissen overdag actief zijn en op de bodem leven. Beide groepen kennen echter ook weer uitzonderi­ngen zoals dagactieve gekko’s en klimmende echte hagedissen. Enkele bekendere families van hagedissen zijn leguanen, varanen, anolissen, hazelworme­n en skinken. Veel families van hagedissen zijn vrij onbekend en hebben nog geen Nederlands­talige naam. De huid van een hagedis is altijd bedekt met schubben, soorten uit een aantal groepen hebben daarnaast kleine benige insluiting­en die osteoderme­n worden genoemd en voor extra verstevigi­ng zorgen. Veel hagedissen hebben een verbeende onderlaag, deze ontbreekt echter bij een aantal groepen zoals de gekko’s. Osteoderme­n komen ook voor bij andere reptielen zoals de krokodilac­htigen, voorbeelde­n van hagedissen met osteoderme­n zijn de korsthaged­issen (Helodermat­idae) en de knobbelhag­edissen (Xenosaurid­ae). Hagedissen met een dergelijk pantser zijn goed beschermd, maar hebben een stijvere huid die weinig beweeglijk is. Aan de flanken is vaak een ongeschubd­e huidplooi aanwezig zodat de huid kan uitrekken voor de ademhaling en de zwangersch­ap. (Bron: Fijnedagva­n en Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname