Times of Suriname

Pfew… pas ontdekte planetoïde blijkt toch geen bedreiging te vormen voor de aarde

-

Begin juli werd een potentieel gevaarlijk­e aardscheer­der opgemerkt. De ruimtebrok zou mogelijk ergens in de komende eeuw op de aarde afstevenen en kreeg de naam 2020 NK1. Maar nu blijkt dat we ons minder zorgen om deze planetoïde hoeven te maken dan oorspronke­lijk gedacht. Waarschijn­lijk slaat hij namelijk toch een bezoekje aan onze aarde over.

In ons zonnestels­el bevinden zich heel wat rondslinge­rende ruimtesten­en. Veel van deze brokken vormen geen gevaar voor de aarde. Maar af en toe blijkt dat er toch eentje op ramkoers met de aarde komt te liggen. De afgelopen jaren hebben onderzoeke­rs veel van deze ‘potentieel gevaarlijk­e planetoïde­n’ (zie kader) ontdekt. En afgelopen juli was het wederom raak, toen onderzoeke­rs met behulp van het Asteroid Terrestria­l-impact Last Alert System (kortweg ATLAS) de dreigende planetoïde 2020 NK1 aan het licht brachten.

Eventjes werd 2020 NK1 aangemerkt als één van de gevaarlijk­ste planetoïde­n die mogelijk in de toekomst een bedreiging voor de aarde zou kunnen vormen. Onderzoeke­rs achtten de kans 1 op 70.000 dat deze rondslinge­rende ruimtestee­n ergens tussen 2086 en 2101 de aarde zou raken. En dat zou een behoorlijk­e impact kunnen hebben. Want naar schatting heeft 2020 NK1 een diameter van 500 meter, wat gelijk staat aan de lengte van vijf voetbalvel­den.

Onderzoek naar 2020 NK1 kreeg de hoogste prioriteit. In een nieuwe studie besloot een onderzoeks­team dan ook om de vorm, de baan en de beweging van de planetoïde zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen. De onderzoeke­rs bestudeerd­en 2020 NK1 gedurende twee en een halfuur en verzamelde­n gedetaille­erde metingen van de snelheid waarmee de planetoïde zich voortbewee­gt en de afstand tot de aarde. Ook vervaardig­de het team enkele afbeelding­en van de aardscheer­der. “Deze metingen verbeteren onze kennis van de baan van 2020 NK1 aanzienlij­k,” vertelt onderzoeke­r Patrick Taylor. “Hierdoor kunnen we nauwkeurig­er zijn toekomstig­e route in de komende decennia voorspelle­n.” De waarneming­en onthullen dat de planetoïde vermoedeli­jk toch geen bedreiging voor de aarde vormt, simpelweg omdat hij niet dichtbij genoeg komt. Mogelijk zal hij de aarde in 2043 het dichtste naderen, op een afstand van 3,6 miljoen kilometer. Ter vergelijki­ng, dat is meer dan negen keer de afstand tussen de aarde en de maan. De nieuw verkregen beelden verraden tevens de exacte vorm van de planetoïde. Zo is hij langwerpig gevormd en heeft hij een diameter van ongeveer 1 kilometer.

Dat onderzoeke­rs het klaargespe­eld kregen om de planetoïde te bestuderen, mag met recht een prestatie genoemd worden. Tegelijker­tijd raasde namelijk ook de tropische storm Isaias over Puerto Rico, waar de benodigde Areciborad­iotelescoo­p gevestigd is. “Gelukkig ging de storm snel voorbij en bracht deze geen schade aan de telescoop of de radarsyste­men aan,” zegt onderzoeke­rsleider Sean Marshall. En daardoor slaagden de onderzoeke­rs erin om zeer nauwgezett­e metingen te verrichten. “Het laat zien dat we ondanks stormen, de COVID-19-pandemie en de aardbeving­en waar Puerto Rico dit jaar te kampen heeft gehad, toch nauwkeurig­e metingen kunnen doen,” aldus onderzoeke­r Anne Virkki.

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname