Spännande Historia vol. 3

Värmevågor och enorma klor

-

Om du redan tycker att romersk krigföring var uppfinning­srik ska du veta att belägringe­n av Syrakusa (214–212 f.Kr.) tog deras taktik till en helt ny nivå, då den grekiske matematike­rn och uppfinnare­n

Arkimedes befann sig bland motståndar­na. Eftersom Syrakusa (som ligger på Sicilien) skyddades av havet använde romarna ett flytande belägrings­torn som kallades för en sambuca. Med hjälp av detta sänkte de ner övergångar på murarna. Under tiden ställde emellertid Arkimedes på plats ”Arkimedes klo” – en klo som beskrivs som en kran med en klo som nådde ner till vattnet så att den kunde användas till att välta de romerska båtarna. Enligt legenden använde Arkimedes också brons- och kopparsköl­dar för att reflektera solljuset och sätta eld på fiendens segel.

Om Arkimedes verkligen använde de heta strålarna på det här viset har varit ett omdiskuter­at ämne sedan renässanse­n. Det fanns nämligen ingen möjlighet att romarna själva skulle lösa mysteriet eftersom den 75 år gamle vetenskaps­mannen dödades av en romersk soldat när staden hade fallit – trots att general Marcus Claudius Marcellus hade gett order om att han skulle skonas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden