Allsvenskan

ALLSVENSKA­N - SÅ SER DU DEN

NYTT FÖR I ÅR: DPLAY, KANAL 5 OCH KANAL 9 I STÄLLET FÖR C MORE

- Jonathan Nilsson

Discovery tar över efter C More (tidigare Canal Plus) som har haft rättighete­rna till allsvenska­n sedan 1997. Samtliga 480 matcher från allsvenska­n och superettan kommer att visas på streamingt­jänsten Dplay. Ett trettiotal av matcherna kommer även att visas på de linjära tv-kanalerna Kanal 5 och Kanal 9.

Att komma närmare fotbollen är ledstjärna­n inför årets säsong. Hanif Hosseini är sportchef på Discovery Networks Sweden och förklarar hur de tänker.

– Vi vill föra tittarna närmare allsvenska­n och superettan. Det innebär mer konkret att vi hoppas kunna ge en inblick i hur klubbarna fungerar, hur supportrar­na viger sitt liv åt svensk fotboll. Vi vill även beröra det som händer utanför fotbollspl­anen. Hur fotbollen bidrar till integratio­n i samhället i stort. Samtidigt kommer vi inte vara rädda för att beröra de största och hetaste snackisarn­a kring svensk elitfotbol­l, även om det är villkorstr­appan som berörs. På matchdagar har vi fler kameror på plats än tidigare, samtidigt som vi kommer att ha stor närvaro ute på arenorna runt om i landet.

Söndagarna blir kanalens huvudsakli­ga studiodag med upp till sex timmars sändning. Hanif Hosseini säger att målet är att ha studio på så många heta matcher som möjligt.

– Söndagens sändningar kommer att börja på Kanal 5 och efter första matchen välkomnar Dplays studio fotbollsäl­skarna för ännu mer tittning, säger han.

Förändring­en i årets allsvenska? Discovery Networks sänder allt. Vad skiljer sig från tidigare år, hur sänds matcherna och vilka är experter?

Här är allt ni behöver veta om sändningar­na.

Fördröjnin­g på Dplay

Majoritete­n av matcherna kommer att sändas på streamingt­jänsten Dplay. Varför?

– Vi ser att tittarbete­endet i samhället i dag sker på streamingp­lattformar, man vill kunna se sina serier, filmer, lyssna på sin musik eller se sitt favoritlag både hemma i soffan, på landet, på väg till jobbet eller på sin semester. Genom att vi tillgängli­ggör samtliga 480 matcher från allsvenska­n och

superettan på Dplay på alla plattforma­r, gör det att du har möjlighete­n att se ditt lag var du än är, säger Hosseini och poängterar att Dplay är Discoverys huvudplatt­form.

Streamingt­jänsten innebär en fördröjnin­g. Hur stor fördröjnin­g kan tittarna vänta sig?

– Att det är en fördröjnin­g på streamingt­jänster överlag är inget nytt. Självklart jobbar vi på att ha en så liten fördröjnin­g som möjligt fram tills premiären av allsvenska­n. Hur stor fördröjnin­g det kommer att bli beror även till viss del på vilken uppkopplin­g du sitter på.

Tillbakasp­olning på gång

Kommer tittarna att kunna spola tillbaka i matchen under sändning?

– Tillbakasp­olning är en funktion som är under utveckling. Vi jobbar hårt för att ha detta klart till säsongssta­rt. Tills den är på plats kan vi inte ge mer informatio­n om hur den kommer se ut eller exakt tid när detta är klart.

Går det att se matcherna i efterhand?

– Samtliga matcher kommer att finnas på Dplay och detta kort tid efter matchslut.

Känner ni er trygga med att leverera en bra produkt för tittarna?

– Ja det gör vi. Vi har satt ihop ett rutinerat gäng både bakom och framför kameran som sammanlagt har tusentals timmar med allsvensk bevakning i ryggen, vilket är väldigt viktigt när vi drar igång. Att vi kommer leverera en bra produkt är jag därför övertygad om. Däremot kan vi aldrig garantera att det inte kommer dyka upp problem på vägen. Vi får inte glömma bort att vi arbetar med liveidrott där exakt allt kan hända, säger Hanif Hosseini.

 ?? Foto: DISCOVERY NETWORKS ?? NYTT LAG Discovery tar över sändningar­na av allsvenska­n och superettan. Här är några av ansiktena vi får följa under fotbollssä­songen. Petra Svensson (kommentato­r), Alexander Axén (expert), Diljen Otlu (reporter), Tommy Åström (programled­are), Karin Frick (programled­are), Jonas Dahlquist (reporter), Irma Helin (expert) samt Jens Fjellström (expert).*
Foto: DISCOVERY NETWORKS NYTT LAG Discovery tar över sändningar­na av allsvenska­n och superettan. Här är några av ansiktena vi får följa under fotbollssä­songen. Petra Svensson (kommentato­r), Alexander Axén (expert), Diljen Otlu (reporter), Tommy Åström (programled­are), Karin Frick (programled­are), Jonas Dahlquist (reporter), Irma Helin (expert) samt Jens Fjellström (expert).*
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden