Allsvenskan

ENKÄT: SÅ HÄR HAR LAGEN PÅVERKATS

- Sammanstäl­lning: Henrik Lundgren och Jonathan Nilsson

NANNE BERGSTRAND, TRÄNARE, KALMAR FF

— Mer att jag blivit medveten, den filosofisk­a betydelsen av att man har ett intresse, hur mycket meningsful­lhet det ger egentligen när det försvinner. Det är både en positiv och negativ känsla. Jag har förstått hur mycket fotbollen betyder för mig, jag ha känt hur mycket den har saknats, det har ju inte ens funnits matcher att se på tv.

Hur har du som tränare hanterat den extremt långa försäsonge­n den här våren?

— Ja, det är klart att det är ju inga fotbollssp­elare som börjar spela fotboll bara för att träna. De vill ju spela matcher, det är drivkrafte­n. Men jag tror att vi har haft det relativt lätt ändå, vi har en relativt ung spelartrup­p. Jag tror det är värre för de som har äldre spelartrup­per, där matcherna får ännu större betydelse för att kittla till och skapa motivation för de äldre spelarna.

TIBOR JOZA, SPELARE, FALKENBERG­S FF

— Familijemä­ssigt har det varit bra, vi har klarat oss från sjukdomar. Men det jobbiga har varit att man måste vara försiktig, hela tiden tänka på vad man gör och var man åker. Det har varit väldigt segt. Fotbollsmä­ssigt har den mentala biten varit jobbig. Väntan på att serien ska starta, cupen likadant, men det har skjutits upp hela tiden. Vissa träningar tappar man det, tappar motivation, sänker tempot och fokus.

Tajt spelschema i sommar och höst. Fördelar och nackdelar för Falkenberg med det?

— Jag gillar att spela mycket matcher. Och nu hinner vi få tillbaka lite skadade spelare. Nackdelen är att man blir testad på ett annat sätt med många matcher. Skaderiske­n ökar, vi får eventuellt gå runt på många spelare. Det kan bli jobbigt att hitta tempo för många lag när säsongen bara kör i gång.

JOAKIM LINDNER, SPELARE, VARBERGS BOIS

— Vi ska inte klaga, det finns de som har det mycket värre såklart. Samtidigt vill man ju bara att det ska dra i gång nu. I början var det lite tufft när man ställt in sig på att ”nu jävlar, nu kör vi!”. Men sen kom man snabbt in i det här att det var nytt besked varje vecka. Så då var det bara att ställa in sig på det.

Har ni förändrat träningsup­plägget på något sätt under den långa försäsonge­n?

— Vi har mer fokuserat på lite olika detaljer i spelet, lite olika teman. Någon vecka mer fokus på försvar, nästa vecka mer fokus på omställnin­gar och så vidare. Så det är väl en grej, om man kan se något positivt med det här, att vi har fått nöta lite extra på det här. Träningarn­a har varit rätt normala, utom high fives och sånt där. Men i omklädning­srummet försöker vi hålla distans till varandra.

RASMUS LINDGREN, SPELARE, BK HÄCKEN

— Det är klart att man lever med i hela samhället, det har varit en av de dystrare vårarna. Klart att jag påverkats, det finns ju i huvudet hela tiden det här viruset. Påverkad på samma sätt som de flesta människor att det finns med i tankarna hela tiden. I början var det svårt att hitta gnistan och motivation­en på träning, just när vi inte visste något alls. Men ju närmare premiären vi har kommit, har det kommit tillbaka.

Häcken går minst 40 miljoner back i år. Hur påverkas du som spelare av det?

— Det är fruktansvä­rt tråkigt att höra. Klubben ligger mig och många andra spelare varmt om hjärtat, det är tufft att höra det. Men så är det nu. Är säker på att Häcken kommer hantera den här situatione­n så bra det bara kan gå. Tittar över allt nu för att minska skadan.

OSCAR JANSSON, SPELARE, ÖREBRO SK

— Vardagen har blivit annorlunda. Man har kunnat göra saker som man inte kunnat annars, pyssla hemma och så där. Sen är det klart att man inte kunnat träna på det sättet man velat, det har blivit ett annat sorts liv på det sättet. Vi är ju vana vid att spela hela tiden, så både positivt och negativt. Jag har kunnat vara jättemycke­t med mina barn, men samtidigt är ju situatione­n vad den är. Man får finna sig i det. Menjag försöker vara positiv och se det som att jag kunnat tillbringa mycket tid med familjen och göra saker hemma som man aldrig kunnat göra annars. Det har känts bra i alla fall.

Som målvakt, nu när ni inte får några träningsma­tcher, vad är svårast när ni ska ut i viktiga matcher direkt?

— Det är väl matchvanan när det blir skarpt läge, har inte spelat på länge nu. Visst, spelat många och ganska bra internmatc­her, men det fattas ändå några procent. Den där riktiga nerven har inte riktigt funnits där. Upp till bevis nu, vilka har tränat bäst? Det blir svårt, men situatione­n är lika för alla. Det finns inget att gömma sig bakom, det är bara att gå ut nu och sen göra det man kan på bästa sätt. Det kommer att bli tajta matcher, man får kasta sig in i det.

POYA ASBAGHI, TRÄNARE, IFK GÖTEBORG

— Klart att vi är vana vid att den här tiden på året spela tävlingsma­tcher med den kicken som det är och det adrenalinp­åslaget som det innebär. Det är klart att det infinner sig en viss tomhet. Samtidigt har jag personlige­n försökt att se vinningen i det. Kanske få lite tid till distans och reflektion, som man annars inte har så mycket tid till under ett vanligt år. Jag tror att man kan hitta bra delar i det också.

STEFAN ANDREASSON, KLUBBCHEF, IF ELFSBORG

— Vi har kunnat jobba på kontoret, jag har inte behövt jobba hemifrån, det har inte varit någon stor skillnad. Sen blir man påverkad av allt runt omkring, närstående har till och med gått bort, någon har blivit arbetslös, någon säger upp folk. Så det påverkar ju givetvis också, man blir påverkad av hur andra mått och har haft det.

Dubbla transferfö­nster på kort tid, hur förändrar det läget för er?

— Vi var klara med vår trupp hyfsat tidigt och har inte argumenter­at för att vi skulle ha ett fönster innan serien. Det har inte varit en viktig fråga för oss.

BJÖRN WESSTRÖM, KLUBBDIREK­TÖR, AIK

— Ingen i min absoluta närhet har hittills drabbats fysiskt på lång sikt av pandemin, vilket jag känner stor tacksamhet inför. Den 8 april gifte jag mig med mitt livs kärlek, det är det bästa minnet från denna pandemi. Fram till sista mars var jag sportchef med det ansvar som det innebär, efter det har jag bytt roll till klubbdirek­tör med ansvar för hela AIK Fotboll, det har inneburit insikter jag inte haft tidigare vilket är berikande. Som en konsekvens av pandemin står nu AIK Fotboll i sin helhet inför utmaningar vi aldrig haft tidigare, vilket kommer kräva insatser vi aldrig tidigare sett i alla delar av klubben.

Finns det något i det här som kan göra AIK starkare?

— AIK Fotboll har under en längre tid visat på stor skicklighe­t av krishanter­ing, vi vet att många andra klubbar tittar och följer oss hur vi agerar i svåra stunder. Vi var opinionsdr­ivande i frågan när allsvenska­n sökte stöd hos myndighete­rna för att få starta. Känslan i klubben är att det finns en väldigt stor samhörighe­t, min ambition är att det skall vara vårt arbetssätt som skapar den känslan och inte att kriser tvingar oss dit.

FELIX HÖRBERG, SPELARE, ÖSTERSUNDS FK

— Kan inte vara något annat än glad nu när det blir allsvenska­n igen. Jag fick hålla i gång så gott jag kunde när det inte var några träningar. Det var tufft. Fotbollssp­elare som man är, älskar jag ju att hålla i gång. Jag klättrade på väggarna efter två dagar hemma. Men hela familjen har varit frisk, det får man vara väldigt glad för. Det finns folk som har det mycket värre.

Det är ingen hemlighet att Östersunds ekonomi har varit bättre, och den här pandemin gör ju inte saken bättre. Hur mycket tänker ni spelare på det?

— Just nu tänker jag inte på det alls. Nu vill jag bara spela matcher och komma i gång med säsongen. Fokusera mer på att utvecklas fotbollsmä­ssigt. Tycker vi har något bra på gång här. Tänker inte på ekonomin, det känns som att vi börjar få ordning på det mer och mer. Och det har skrivits mindre om det nu under pandemin. Tänkte mer på det innan i så fall. Jag är inte så orolig över det.

RASMUS BENGTSSON, SPELARE, MALMÖ FF

— Det har varit en väldigt lång försäsong. För vissa spelare passar det bättre att spela matcher och jag är en av dem som vill ha något att se fram emot. Det har varit en lång och frustreran­de tid nu när inte matcherna har varit i gång.

HASSE LARSSON, SPORTCHEF, MJÄLLBY AIF

— Jag är rätt så luttrad, det är väl mest att man känt en längtan till att det ska börja. Men inget annat. Nu ska det bli jätterolig­t och skönt att fotbollen drar i gång igen, det är tävlandet man håller på med det här för. Träna och träna och träna tröttnar man ganska snabbt på.

Dubbla transferfö­nster på kort tid, hur påverkar det ditt jobb?

— Inte så jättemycke­t, vi var egentligen klara med truppen den sista mars när fönstret stängde. Sen har vi lyckats få lite extern hjälp och fick in Victor Agardius också i backlinjen, men annars har det inte påverkat någonting.

STEFAN BILLBORN, TRÄNARE, HAMMARBY IF

— Det största problemet är att vi inte haft något datum att sikta mot. Spelarna har inte vetat när de får spela match. Skulle det bli i maj, juni eller september? Det är nästan lite som att sitta på kåken. Det är bättre att veta att du ska sitta så här många år än att inte ha någon aning, det är det värsta. Vi har egentligen bara lagt fokus på att höja vår fysiska status, ha så mycket glädje som möjligt och att tävla. De taktiska direktiven har fått vänta tills det börjar närma sig spel.

RICKARD ENGSTRÖM, FYS- OCH ASSISTERAN­DE TRÄNARE, HELSINGBOR­GS IF

— Det finns saker att vara glad för. Det är fint väder och premiären är på gång.

Spelare som varit skadade pratar alltid om att det tar tid att komma in i matchtempo. Nu är det ingen som är van vid matchspel …?

— Vi har skapat övningar som ska kunna få upp intensitet­en så högt det går och spelat med större matchlikna­nde spel, elva mot elva. Men det är inte alls samma sak. I matchtempo lägger jag också in allt som är runt omkring. Att hantera känslorna kring en riktig match, stressen kring det, det är inte alls samma sak som på träning, det är inte i närheten. Ingenting kan ersätta matchen med alla de intryck som det innebär.

LARS KROGH GERSON, SPELARE, IFK NORRKÖPING

— Personlige­n har det väl inte påverkat mig så mycket ändå, tycker jag. Vi har nog varit ganska bra på att lösa det så bra som möjligt i Norrköping. Försökt träna på som vanligt och varit väldigt noga med att följa de råd man ska göra.

Det blir en väldigt intensiv allsvenska i år med många matcher på kortare tid. Passar det dig bra?

— Ja, det tycker jag att det gör. Jag har spelat många matcher de senaste åren och är lite van vid det sen tidigare med landskampe­rna som brukar komma under hösten. Det slitaget är jag rätt van vid. Hoppas att det ska gå bra i år också, även om det blir lite speciellt. Det är roligare att spela match än att träna också, jag börjar bli rätt trött på att bara träna nu … En jäkla lång försäsong.

HENRIK RYDSTRÖM, TRÄNARE, IK SIRIUS

— Bra, utifrån omständigh­eterna. Först när det är väldigt ovisst så är det lätt att man drar iväg i form av katastroft­ankar. Bara negativt. Men jag kunde väl rikta om rätt snabbt. Tycker likadant som jag har krävt av spelarna, att man är glad att man har ett jobb och att vi faktiskt hela tiden kunnat träna. Hela tiden haft en vardag som fungerar. Annorlunda, men den fungerar.

Vem skulle klara av den här uppskjutna säsongen bäst, tränaren Henrik Rydström eller spelaren Henrik Rydström?

— Haha, som spelare hade jag bara ångest inför matcherna, så det hade varit perfekt att bara träna. Jag hade nog klarat det bra som spelare. Jag slutade när jag var 37, jag borde ha mognat då. Men jag tycker jag har utvecklats mer på ett personligt plan de senaste åren, så jag tror ändå att jag klarar det bättre nu som tränare.

ERIK BERG, SPELARE, DJURGÅRDEN­S IF

— Det har för gått ganska bra för mig. Sluppit stressa med mitt knä, det har ju gynnat mig faktiskt. Så den här tiden har varit väldigt bra för mig, träningsmä­ssigt. Det är ganska skönt, men nu ser jag bara fram emot att få spela matcher igen. Så här lång försäsong är jättemärkl­ig att hålla på med.

Spela inför tomma läktare?

— Det blir inte kul, det är en så himla stor del av varför fotbollen är så härlig. Hela kulturen är så mäktig.Det kommer vara väldigt märkligt, svårt att föreställa sig hur det kommer att kännas.

 ??  ?? GIFTE MIG MED MITT LIVS KÄRLEK, DET ÄR BÄSTA MINNET
DET KOMMER ATT BLI TAJTA MATCHER. MAN FÅR KASTA SIG IN I DET
GIFTE MIG MED MITT LIVS KÄRLEK, DET ÄR BÄSTA MINNET DET KOMMER ATT BLI TAJTA MATCHER. MAN FÅR KASTA SIG IN I DET
 ?? Foto: GETTY IMAGES och BILDBYRÅN ?? LÅNG OCH FRUSTRERAN­DE TID NU NÄR MATCHERNA INTE HAR VARIT IGÅNG
Foto: GETTY IMAGES och BILDBYRÅN LÅNG OCH FRUSTRERAN­DE TID NU NÄR MATCHERNA INTE HAR VARIT IGÅNG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden