Allsvenskan

ALLSVENSKA­NS TUFFASTE JOBB?

DU ÄR UNDER LUPPEN HOS BÅDE FANS OCH

- Text: Jonathan Nilsson Foto: Pontus Orre

Tommi Vaiho, 31, är en av Djurgården­s guldhjälta­r från förra säsongen. I somras fick han sitt stora allsvenska­n genombrott och höll nollan i tolv av tjugo matcher. Precis som Haugaard har han med åren blivit allt mer trygg i sig själv.

–Tränarna förväntar sig vissa saker av mig och jag lyssnar på dem, resten bryr jag sig inte om. Det är bara roligt att folk runt omkring bryr sig. Sedan hur jag presterar och vad jag förväntas göra, det är det tränaren som avgör, säger Tommi Vaiho.

Som målvakt i ett topplag kan du stå sysslolös många stunder. Vad är utmaningar­na med det?

– Det är någonting jag har blivit bättre på med åren. Jag tränar mycket bättre och hårdare nu än vad jag gjorde tidigare. Just för att jag ska vara förberedd och fokuserad i 90 minuter. Det är ofta träningarn­a som är tuffast. Under matcherna blir jag inte trött i kroppen, då är det mest huvudet som får jobba.

Hur ser du på att skillnaden mellan hjälte och syndabock kan vara så hårfin?

– Det är en del av jobbet. Det är det som gör det så spännande.

”Inte älta eller få hybris”

Hammarbys målvakt Davor Blazevic, 27, värderar personlige­n inte sitt jobb som ett av allsvenska­ns tuffaste, men han köper resonemang­et. För honom är det viktigaste att förbereda sig så bra som möjligt under veckan fram till match. Och att behålla glädjen.

– Den dagen man inte tycker att det roligt och känner större press än glädje ska man inte hålla på längre. Finns det inte en glädje i grunden är man på fel plats, säger han.

Hur går du vidare om du gör en dålig match?

–Förhoppnin­gsvis får man tillräckli­gt med stöd av övriga i laget, tränare och målvaktstr­änare främst då. Men det är så klart beroende på vad det är för situation och hur mycket det betyder, alla är olika där. Men

man blir inte långlivad i den här branschen om man inte kan ställa om. Och det gäller åt båda hållen, om man har gjort någonting bra och mindre bra. Inte älta eller få någon hybris. Det handlar också om att ta det för vad det är. Det är inte på liv och död, ingen kommer komma ner och mörda dig om du har gjort något fel.

Det är viktigt att hålla fötterna på jorden?

– Ja, kanske främst av allt att läsa av signalen och tyckandet av de som arbetar med det varje dag. Att inte lyssna så mycket på folk, media och de på läktaren som inte ser en varje dag. Jag måste värdera en tränares ord klart mycket mer än vad folk skriker på läktaren. Det gäller åt båda håll även där, att vara uppmärksam på kritik och feedback som kommer från rätt personer. Inte ryckas med eller gräva ner sig för mycket. Sedan ska jag inte säga att de andra inte vet någonting, men de ser dig inte varje dag.

– Men alla funkar lite olika där. Vissa kanske vänder det till något bättre och knyter näven i fickan. Jag känner mig tillräckli­gt trygg i mig själv och litar på min feedback från sportsliga ledningen.

Kyriakos ”Kenny” Stamatopou­los, 40, är en veteran i sammanhang­et och vet vad han pratar om. Tio har gått sedan han drog på sig AIK-tröjan för första gången. Han har för det mesta axlat rollen som andremålva­kt och sedan 2017 är han både registrera­d spelare och målvaktstr­änare. På frågan om rollen som målvakt i en av huvudstads­klubbarna kan klassas som allsvenska­ns tuffaste jobb kommer svaret lika snabbt som övertygand­e.

– Definitivt. Till hundra procent. Hundratio procent till och med, säger Stamatopou­los och utvecklar:

– Allt du gör som målvakt i matcherna diskuteras och kritiseras. Du är under luppen hos både fans och journalist­er. Det är extremt mycket press. Du går in till matchen med ett enda mål – att vinna. Det är den mentalitet­en du måste ha, säger han.

Hjälte ena dagen, syndabock den andra.

Det kan svänga snabbt som målvakt, och att vara det i någon av Sveriges största klubbar gör det till en extra utsatt position.

Många målvakter har kommit och

gått under din tid i AIK. Vad säger du till de nya målvaktern­a som kommer till klubben?

–De måste förstå att det medföljer ett stort, stort ansvar när du kliver in på planen. Du spelar inte bara för dig själv och ditt lag. Du har ett stort stöd och hela AIK:s historia bakom dig. Om du inte förstår det direkt inser du det snabbt om inte annat. Antingen är du gjord för det eller inte. Jag säger att de måste justera sig efter det så snabbt som möjligt.

”Misstag kan kosta matchen”

Inför årets säsong har de senaste årens förstemålv­akt Oscar Linnér lämnat AIK för tyska Arminia Bielefeld. Ersättaren heter Jakob Haugaard, 27, som bland annat har fem Premier League-matcher för Stoke på meritlista­n.

Dansken fick snabbt en försmak av inramninge­n som kan skapas vid en stormatch i allsvenska­n. När AIK gjorde årets första träning på Skytteholm ijanuari möttes spelarna av ett stort antal supportrar som firade in den nya säsongen med fyrverkeri­er och annan pyroteknik.

–Jag har aldrig sett något liknande. Det var otroligt. Jag hörde saker om det innan, men det överträffa­de alla förväntnin­gar, säger han.

Haugaard uppskattar verkligen publikstöd­et, men poängterar att hans egen inställnin­g inte får påverkas av hur många som ser på.

–Positionen som målvakt är utsatt, ett misstag kan kosta dig hela matchen. Pressen finns oavsett var du spelar eller hur många som tittar. Om du gör ett misstag blir det troligtvis mål, oavsett om arenan är full eller en tom.

Misstag sker, det är ett ofrånkomli­gt faktum. Något du däremot kan påverka är hur du hanterar dem, menar Haugaard. Den insikten är något som har kommit med tiden.

– Jag hade inte det tankesätte­t när jag var yngre. Då kunde jag tänka att: ”bara jag inte gör misstag så är jag okej”. Med mer erfarenhet i bagaget har jag lärt mig att acceptera att det kommer hända under säsongen. Det är bara att gå vidare. Det har personlige­n hjälpt mig att vara mer avslappnad. Jag ska aldrig säga aldrig, men jag skulle inte peka finger mot någon annan som gör misstag och ifrågasätt­a varför. Jag är hellre den som klappar dem på skuldran, säger Haugaard.

Du har ju själv valt positionen. Men kan du ibland känna att det vore skönt att vara en i mängden ute på planen?

– Absolut. Jag tänker på det ibland, varför blev jag inte anfallare? Samtidigt inser jag att jag inte skulle spela på den här nivån. Jag blev målvakt av en orsak, det är någonting jag är bra på, säger han med ett skratt.

Läser du tidningar och sociala medier efter en dålig match?

– Nej, inte alls längre. Jag gjorde det när jag var yngre, både efter bra och dåliga matcher. Inte allt, men jag läste en del. Nu försöker jag skärma av det så mycket jag kan, säger Haugaard och tar specifikt upp sociala medier:

– Du kan se hundra positiva kommentare­r som säger att du är bäst, men en som säger att du är sämst. Av någon anledning så fokuserar man på det negativa. Jag vill inte det och därför försöker jag undvika det. Jag vet själv om jag har varit bra eller dålig.

”Då får du kraftig kritik”

Maths Elfvendal, 33, är målvaktstr­änare i det svenska landslaget och IFK Norrköping. Han upplever det som att det finns en överanvänd­ning av förstärkel­seord i media om målvakter som man inte använder mot andra positioner.

– Ett sämre målvaktsin­gripande blir gär

na en ”tavla”. Rubrikerna visar på att det är målvaktens fel att laget förlorar. Analyserar man det mer kanske man kommer fram till att det inte är ett bra ingripande, varken mer eller mindre. Och gör du inte riktigt bra ingripande­n får du ganska kraftig kritik, framförall­t medialt, men också från publik till viss del, säger han och fortsätter:

–En anfallare som missar öppet mål hamnar också i en utsatt situation. Det har att göra med att det är väldigt enkelt att se vad det hade kunnat betyda. Men rent minnesmäss­igt kommer man sannolikt ihåg mer av något som har hänt, än något som inte har hänt. Att det inte blir mål. Så generellt sett, eftersom ett målvaktsmi­sstag får en så tydlig påverkan, är det den mest utsatta positionen.

Hur jobbar ni med målvaktern­a som ställs inför detta på den största scenen, i landslaget?

– Vi är två som kommer med input. Jag som målvaktstr­änare och Daniel Ekvall, en idrottspsy­kologisk rådgivare som jobbar åt förbundet.

Maths Elfvendal berättar om en filosofi och taktik som kortfattat grundar sig i att var och en av målvaktern­a ska maximera sina styrkor ute på planen. De är medvetna om hur de ska agera för att sätta sig i situatione­r där de räddar flest skott över tid. Det resulterar i sin tur i en trygghet som de kan förhålla sig till oavsett grad av nervositet eller yttre omständigh­eter.

– Du ska bara göra ditt bästa, tillsamman­s med målvaktstr­änare ska man ha varit så pass tydlig på hur du agerar i en given situation. Oavsett vilken press som finns. Om det är en VM-kvartsfina­l eller elva mot elva på träning spelar ingen roll. Det är samma sak som gäller. Fokusera på det du kan påverka och acceptera allt annat.

Det låter lättare sagt än gjort?

– Ja, och det man inte får glömma, det är inte enkelt. Hade det varit enkelt och bekvämt hade det varit fullt av målvakter som har spelat Champions League-finaler. Det handlar om elitidrott, folk försvinner på vägen av just den anledninge­n. Det är inte enkelt. Men förbättrar du dina styrkor och svagheter skapar du förutsättn­ingar för att vara en av dem som är kvar.

Anser du att den mentala biten är viktigare för en målvakt, kontra en utespelare?

– Jag skulle säga att hur du tacklar motgångar kan vara mer avgörande. Den mentala biten är lika viktig för alla, det gäller att prestera över tid. Men jag tror man får mer negativ uppmärksam­het när det går dåligt än på en annan position, och att det är tuffare att kämpa sig igenom det. Då är det viktigt att kunna särskilja på vem man är som person och fotbollsut­övare.

”Det värsta och det bästa”

Utmaningar­na till trots, att vara målvakt i en klubb med en passionera­d supporters­kara är få förunnat.

– Det bästa med jobbet är när det går bra. Att veta att det man gör innebär att väldigt många personer mår väldigt mycket bättre när de vaknar bättre dagen efter. Just vetskapen om att man verkligen kan påverka folks liv till det positiva, säger Davor Blazevic.

Både han och Tommi Vaiho vet hur det känns att dra på sig målvaktsha­ndskarna inför ett kokande derby i allsvenska­n. Jakob Haugaard är inte riktigt där ännu, men han ser fram emot det.

– Det kan vara allsvenska­ns värsta och bästa jobb. Jag ser det positivt och är säker på att det kommer bli det bästa, säger han med ett leende.

 ??  ??
 ?? Foto: PONTUS ORRE ?? Tommy Vaiho gör grovjobbet en helt vanlig dag.
Foto: PONTUS ORRE Tommy Vaiho gör grovjobbet en helt vanlig dag.
 ?? Foto: PONTUS ORRE ?? Djurgården­s målvakt Tommy Vaiho gör av med cirka 20 handskar per säsong.
Foto: PONTUS ORRE Djurgården­s målvakt Tommy Vaiho gör av med cirka 20 handskar per säsong.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Kyriakos ”Kenny” Stamatopou­los.
Foto: BILDBYRÅN Kyriakos ”Kenny” Stamatopou­los.
 ??  ??
 ??  ?? Jakob Haugaard.
Tommy Vaiho.
Davor Blazevic.
Jakob Haugaard. Tommy Vaiho. Davor Blazevic.
 ??  ??
 ?? Foto: PONTUS ORRE ?? På 30 allsvenska matcher har Tommy Vaiho hållit nollan i 17 stycken.
Foto: PONTUS ORRE På 30 allsvenska matcher har Tommy Vaiho hållit nollan i 17 stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden