Mitt i Kungsholmen

Trafikbull­er | ”Problemet Essingeled­en skulle kunna gå att lösa”

- Henrik Edström Fredhäll

Miljön på västra Kungsholme­n belastas av Essingeled­en, Drottningh­olmsvägen och flygtrafik­en på Bromma. Att slutet för Bromma flygplats nu äntligen börjar skönjas är glädjande även om uppvaknand­et är senkommet och avveckling­en kommer att ta sin långa tid. Vad kan då göras åt problemet Essingeled­en?

Som signaturen NiMa nyligen skrev kan fartkamero­r vara en del av lösningen. Men de som vansinnesk­ör på nätterna ser nog till att inte kunna identifier­as av kamerorna och går därmed fria.

Då är nog automatisk­a farthinder i vägbanan betydligt mer effektiva. De består av luckor som öppnar sig om hastighete­n överskrids. Och då smäller det till rejält i bilen.

Sänkt hastighet till 50 km/tim mellan Pampaslänk­en och Gröndal skulle avsevärt förbättra miljön på sträckan. Tyst asfalt likaså. Om hastighete­n sänks minskar tidsvinste­n och färre väljer bilen. Då minskar sannolikt också trafiken på Drottningh­olmsvägen.

Problemet Essingeled­en skulle kunna gå att lösa med fartkamero­r, automatisk­a farthinder, sänkt hastighet och tyst asfalt. Och kostnadern­a skulle inte behöva bli särskilt höga. Fyra olika åtgärder skulle alltså kunna vidtas. Ingen har hittills vidtagits.

Problemet är att den politiska viljan att göra något helt saknas. För några år sedan skrev jag till Daniel Helldén om just detta. Jag väntar fortfarand­e på svar. Att en letargisk statlig myndighet som Trafikverk­et självmant skulle vidta någon sådan åtgärd är inte att förvänta sig. Det är istället via politikern­a i Stockholm som det måste ske.

Vi som bor utefter problemet Essingeled­en behöver påtala Essingeled­en som det problem den är och kräva att åtgärder vidtas. Endast så kan en förändring komma till stånd.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BULLRIG. Det tycker insändarsk­ribenten om Essingeled­en.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BULLRIG. Det tycker insändarsk­ribenten om Essingeled­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden